Zweden wint het Eurovisiesongfestival, België eindigt knap vierde

Amper drie jaar na Loreen met 'Euphoria' heeft Zweden zaterdagavond opnieuw het Eurovisiesongfestival 2015 gewonnen. Met het liedje 'Heroes ' haalde de Zweed Måns Zelmerlöw het van Rusland en Italië. Ook België maakte zijn favorietenrol waar: Loïc strandde met zijn 'Rythm Inside' op een knappe vierde plaats.

Lien Lammens en Annelies Roose

Het zag er lang naar uit dat de Russische Polina Gagarina met haar liedje 'A Million Voices' de prijs zou wegkapen. Maar Zweden trok een sprintje en won uiteindelijk overtuigend het Eurovisiesongfestival, dat plaatsvond in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Zelmerlöw, bekend van zijn deelname aan het Zweedse 'Idol' en 'Let's Dance', kwam eerder deze week in opspraak toen hij enkele controversiële uitspraken deed over homoseksualiteit.

Zelerlöw was zichtbaar aangeslagen toen hij een eerste reactie gaf vlak voor hij zijn 'Heroes' nog eens mocht zingen. 'Ik ben supergelukkig. Bedankt aan alle mensen die op mij gestemd hebben. We zijn allemaal helden, ongeacht wie we zijn, waarin we geloven en wie we liefhebbben', klonk het.

Op drie na beste prestatie voor België

Ook onze Loïc Nottet bleef niet onopgemerkt. Nadat hij dinsdag in de eerste halve finale tweede was geworden, maakte hij met zijn 'Rythm Inside' volgens waarnemers kans om te eindigen in de top vijf. En dat deed hij ook. België werd knap vierde, goed voor de op drie na beste prestatie ooit voor ons land, en de beste sinds 2003, toen Urban Trad in Letland tweede werd met 'Sanomi'.

Opvallend ook is dat Loïc van 37 van de 40 landen punten kreeg, goed voor een totaal van 217. Enkel van Montenegro, Malta en (uiteraard) België kreeg hij geen punten. Van Frankrijk, Hongarije en Nederland kreeg hij er zelfs 12, het maximaal haalbare. De 19-jarige jongen was duidelijk tevreden met het resultaat. 'It was een amazing experience! Het was een fantastische ervaring', klonk het in een tweet die hij na de bekendmaking van de resultaten de wereld instuurde. Hij bedankte meteen ook zijn team en backing vocals, en al zijn fans voor de steun.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Gastland kreeg geen enkel punt

Ook Australië, dat eenmalig deelnam om de 60ste verjaardag van het songfestival te vieren, behaalde een mooie score en werd vijfde. Opmerkelijk: twee landen kregen geen enkel punt. Naast Duitsland was dit zelfs ook gastland Oostenrijk, dat vorig jaar de zangwedstrijd gewonnen had met Conchita Wurst. Het was de eerste keer in de geschiedenis van het Eurosongfestival dat een gastland met lege handen achterbleef.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen