Code rood: eerste uitbarsting IJslandse vulkaan

© IF

© EPA

© REUTERS

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De IJslandse autoriteiten hebben de waarschuwing ‘rood’ voor de luchtvaart gegeven in verband met de vulkaan Bardarbunga, zo heeft de Britse openbare omroep BBC zaterdag bericht.

sdv

Als gevolg van een 'kleine uitbarsting' onder het ijs van de vulkaan Bardarbunga, is het luchtverkeer opgeschort in een veiligheidszone die rond de vulkaan werd ingesteld. Buiten dat gebied is er voorlopig geen sprake van opmerkelijke hinder voor het vliegverkeer.

In de ruime omgeving van de vulkaan is al het vliegverkeer nu verboden, zo meldt de openbare omroep RUV. Volgens de civiele bescherming van de IJslandse politie geldt het verbod voor een gebied van 100 op 140 zeemijl, zo wordt via Twitter meegedeeld.

De IJslandse civiele bescherming laat verder via Twitter weten dat alle luchthavens op het eiland open blijven. Ook Eurocontrol, de beheerder van het Europese luchtruim, stelt dat er buiten de ingestelde veiligheidszone voorlopig geen gevolgen zijn voor de luchtvaart.

Code rood

De IJslandse autoriteiten hadden zaterdag de waarschuwing 'rood' voor de luchtvaart gegeven, wat aangeeft dat significante uitstoot van as in de atmosfeer mogelijk is. 'Rood' is het hoogste van de vijf mogelijke waarschuwingsniveaus die IJsland hanteert. Tot nu toe hadden de autoriteiten waarschuwingscode 'oranje' gebruikt.

Volgens de meteorologische dienst van het eiland is er aan de noordoostelijke zijde van de vulkaan een 'kleine uitbarsting' onder het ijs geweest en spuwt de vuurberg gesmolten lava uit.

Een team van wetenschappers van de IJslandse meteorologische dienst Met Office is aan boord van een vliegtuig van de kustwacht poolshoogte gaan nemen van de vulkanische activiteiten van de Bardarbunga. Zij hebben evenwel geen 'uiterlijke tekenen' van een vulkaanuitbarsting opgemerkt, aldus weer de civiele bescherming via Twitter.

'De uitbarsting wordt op dit moment als een kleinere gebeurtenis beschouwd', aldus nog de politie. 'Het is onzeker of de uitbarsting sub-glaciaal zal blijven', zo wordt nog benadrukt.

In 2010 had een uitbraak van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull het vliegverkeer in grote delen van Europa nog dagenlang lamgelegd. Meer dan 100.000 vluchten werden toen afgelast.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen