Direct naar artikelinhoud

Verzetsvrouw Atie Visser (100) overleden

Verzetsvrouw Atie Visser is woensdag in haar geboorteplaats Rotterdam op 100-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie bekendgemaakt.

Verzetsvrouw Atie Visser in een interview met de EO in 2011.

Visser was in de Tweede Wereldoorlog lid van het gewapend verzet. Ze was koerierster en onder de naam Karin, lid van de knokploeg van Marinus Post.

Liquidatie
Ze was ook betrokken bij liquidaties. In 2011 bekende ze in een brief aan de burgemeester van Leiden de moord op de Leidse ingenieur Felix H.E. Guljé, op 1 maart 1946 - dus bijna een jaar na de oorlog - in de deuropening van zijn huis. Tegen de burgemeester zei ze dat dat ze de moord niet had gepleegd, als ze meer over haar slachtoffer had geweten. De verzetsgroep dacht dat hij aan de kant van de nazi's stond, maar in werkelijkheid deed Guljé veel in de illegaliteit. Zo had hij ook Joodse onderduikers en hij steunde andere families die onderduikers onderdak boden. Toen Visser de daad bekende was die al verjaard.

Ook deed de verzetsvrouw mee aan overvallen op distributiekantoren om ondergedoken Joodse en andere Nederlanders in leven te houden. Ze ontving onder meer het Verzetsherdenkingskruis (op 5 mei 1982). Dat mocht ze ondanks haar bekentenis houden omdat er geen regeling bestaat om een dergelijke onderscheiding terug te vorderen.

Boek
In 1999 kwam een boek van haar uit onder de titel Marinus Post alias Evert. Over een eerdere liquidatie, waar ze als lid van zijn knokploeg bij was, zei ze: 'Het was echt gruwelijk om mee te maken, maar het was echt nodig om deze man uit de weg te ruimen.'