Ambtenaren en stakingen NMBS in vizier onderhandelaars

© BELGA

De onderhandelaars voor een federale regering praten sinds zaterdagmiddag over de overheidsbedrijven en de ambtenaren, een van de vele posten waarop wellicht moet worden bespaard. 'Op termijn moet er een harmonisatie komen tussen pensioenen in de privésector en bij de overheid', zei Alexander De Croo (Open VLD) voor aanvang. Ook de minimale dienstverlening, die tot grote onvrede van de vakbonden in de formatienota opduikt, wordt dit weekend besproken.

sdv

De federale toponderhandelaars zijn zaterdag omstreeks 14 uur opnieuw samengekomen. De vergadering zou tot 22 uur duren, wat erop wijst dat er allerminst wordt getemporiseerd. Ook de bijeenkomst op zondagvoormiddag, die aanvankelijk niet in de planning stond, wijst in die richting.

'We hopen dit weekend hoofdstuk acht en negen uit de formatienota te kunnen afronden', zei coformateur Kris Peeters (CD&V) zaterdagmiddag. Het gaat om overheidsbedrijven, ambtenaren en buitenlands beleid. 'De minimale dienstverlening bij overheidsbedrijven zal daarbij aan bod komen', bevestigde Peeters. 'We zullen zien hoe we eruit raken.' Volgens CD&V-voorzitter Wouter Beke moet een minimale dienst mogelijk zijn, 'met respect voor het stakingsrecht'.

'Een dergelijke regeling bestaat in de meeste Europese landen, ik zie niet in waarom dat bij ons niet zou kunnen', verwoordde Alexander De Croo het. 'De burger heeft recht op een goede dienstverlening, het land mag niet helemaal worden lamgelegd.'

De onderwerpen van dit weekend zijn echte liberale stokpaardjes: 'De overheid moet enkel actief zijn waar de markt dat niet kan', aldus De Croo over de overheidsbedrijven. De markt is geëvolueerd, dus moet de overheid zich aan die nieuwe situatie aanpassen, vindt hij.

Binnen de overheidsbedrijven dringt Open Vld aan op meer flexibiliteit. Voor vaste benoemingen moet volgens de liberalen bijvoorbeeld worden bewezen waar dat nog echt nodig is.

Moratorium op plan-Wathelet

Coformateurs Charles Michel (MR) en Kris Peeters (CD&V) willen een moratorium op het plan-Wathelet over de verdeling van de vliegroutes van en naar de nationale luchthaven. Dat schrijft L’Echo en wordt 'niet ontkend' in de kringen van de formateurs.

Een dergelijk moratorium zou betekenen dat er opnieuw meer vluchten over de oostrand van Brussel gaan. Het voorstel van de coformateurs volgt de analyse van het Directoraat-Generaal van de Luchtvaart, maar gaat in tegen de voorstellen die staatssecretaris voor Mobiliteit Catherine Fonck (cdH) vrijdag opperde. Fonck stelde drie scenario’s voor waarvan het eerste haar niet haalbaar leek. Net die oplossing ligt het dichtst bij degene die bij de formateurs voorligt.

MR sprak zich in het voorjaar al uit voor een dergelijk moratorium. 'Wat MR zegt voor de verkiezingen, houdt het ook daarna vol', maakt Vincent De Wolf, fractieleider in het Brussels parlement, zich sterk.

Op 31 juli vernietigde de rechtbank van eerste aanleg in Brussel een deel van het spreidingsplan van toenmalig staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen