Vrijwel hele dag verkeershinder in Brussel door boze taxichauffeurs

Enkele honderden taxichauffeurs hebben vanmorgen in Brussel geprotesteerd tegen de mogelijke komst van alternatieve taxidiensten, zoals Uber, die zich veel minder aan strenge reglementen moeten houden. Ze reden daarbij van het Noordstation via de centrale lanen naar de Europese wijk. De actie moest rond 14 uur afgelopen zijn, maar de blokkades zijn pas rond 17 uur opgeheven.

Een 500-tal taxi's kwam vanmorgen bijeen aan het Noordstation om te protesteren tegen het taxiplan 2015-2019 van de Brusselse regering. "Nochtans is er in dat taxiplan een strikt wettelijk kader voorzien die de oneerlijke concurrentie en sociale dumping door innovatieve diensten zoals Uber onmogelijk moet maken", aldus Gorik Van Holen, woordvoerder van Brussels minister voor Mobiliteit Pascal Smet (SP.A), in een reactie aan deredactie.be.

Het parcours van de karavaan liep via de Koning Albert II-laan naar de Kleine Ring en vervolgens via de Jacqmainlaan en de Anspachlaan naar het centrum. Daar hebben zo'n honderd Franse taxi's zich bij de stoet aangesloten. Daarna ging het richting Grote Zavel via de Lombardstraat en van de Regentschapsstraat over het Poelaertplein en via de Guldenvlieslaan naar de Belliardstraat en de Oudergemlaan.

Op de taxi's hingen spandoeken met de slogan "stop de sociale dumping". "We moeten een halt toeroepen aan bedrijven als Uber. Men weet heel goed dat Uber zich nooit aan de regels houdt dus waarom zou het dat dan in België doen", stelde Sandra Langenus van de Belgische transportvakbond UBT-FGTB.

De betoging zou rond 14 uur op het Schumanplein eindigen, waar een delegatie van de taxichauffeurs ontvangen werd door een vertegenwoordigster van het Europees Parlement. Daarnaast stond er ook nog een ontmoeting gepland met Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). Vervoort liet daarbij weten dat het taxiplan niet wordt ingetrokken, al blijft "alles evenwel bespreekbaar".

Veel verkeershinder

Rond 16 uur waren er echter nog altijd blokkades rond de Belliardstraat, een van de verkeersassen waarlangs auto's de hoofdstad normaal uitrijden. Die blokkades werden rond 17 uur opgeheven, maar de politie waarschuwde automobilisten voor een moeilijke uittocht uit Brussel. Intussen zou de normale verkeerstoestand zijn hersteld, aldus de politie op Twitter.

Ook de bussen en trams van het openbaar vervoer hebben de hele dag hinder ondervonden door de actie. Zeker elf bus- en vier tramlijnen werden omgeleid. Ondergronds was er dan weer geen enkel probleem, laat de openbaarvervoermaatschappij MIVB weten.

In totaal heeft de Brusselse politie 627 taxi's geteld op de betoging. 

Meest gelezen