Bommen vertragen Iraakse opmars naar Tikrit

Voor de tweede opeenvolgende dag wordt er hevig gevochten in en rond de Iraakse stad Tikrit. De terreurgroep IS voert zelfmoordaanslagen uit om de opmars van het Iraakse leger naar de stad te vertragen. Tikrit is van erg groot strategisch en propagandistisch belang voor beide partijen.

Het Iraakse leger rukt vanuit het noorden, het westen en het zuiden op naar Tikrit. Aan de andere kant ligt de rivier de Tigris die een natuurlijke barrière vormt.

De opmars wordt wel vertraagd door mijnen en andere explosieven en door twee zelfmoordaanslagen. Zo zou een Amerikaanse zelfmoordterrorist die de kant van IS heeft gekozen, zich met een vrachtwagen vol explosieven hebben opgeblazen in de buurt van Samarra ten zuiden van Tikrit, een stad met twee heilige plaatsen voor de sjiieten. Dichter bij Tikrit heeft een andere terrorist zichzelf opgeblazen nabij een groep oprukkende Iraakse militairen.

Irak gooit ongeveer 30.000 strijders in het veld rond Tikrit. Daarbij zijn reguliere troepen, maar ook sjiitische milities die door Iran worden gesteund en Sahwa ("Ontwaken"). Die laatste groep zijn soennitische stammenmilities die in 2008 door de Amerikanen werden overhaald om de kant van de regering in Bagdad te kiezen.

Die Sahwa-milities waren daarna erg ontgoocheld over de discriminatie door de sjiitische meerderheid in Irak en dat verklaart deels de snelle opmars van IS vorig jaar. De nieuwe premier Haydar al-Abadi -ook een sjiiet- stelt zich echter veel meer verzoenend op tegen de soennieten en als hij de Sahwa weer in het veld tegen IS kan krijgen, kan dat de ommekeer in de oorlog betekenen.

Meer weten: Myriam Benraad, Iraq's Tribal "Sahwa": Its Rise and Fall, (Sciences Po) in Middle East Policy Council, 2011

Iran en Turkije mengen zich in de debatten

Tegen IS tekent zich nu een bonte coalitie van voormalige vijanden af, een beetje te vergelijken met de erg brede alliantie die in 1991 tegen dictator Saddam Hoessein in het veld kwam.

Volgens het Iraanse persbureau Fars krijgen de Iraakse troepen in en rond Tikrit advies van generaal Ghasem Soleimani, de bevelhebber van de Iraanse Pasdaran (Revolutionaire Wachten). Dat zijn de elite-eenheden van het Iraanse leger. Als dat klopt, is het ook niet uit te sluiten dat Iraanse militairen of gardisten deelnemen aan de slag om Tikrit.

Anderzijds kunnen de Irakezen rond Tikrit ook rekenen op geallieerde luchtsteun en dan vooral van Amerikaanse vliegtuigen. Ook opvallend: vandaag zijn twee Turkse transportvliegtuigen in Bagdad geland met militair materieel. Om welk materieel het gaat, is niet vermeld, maar het zou de eerste keer zijn dat Turkije effectief militaire steun verleent aan partijen die strijden tegen IS. Wel heeft Turkije eerder Iraaks-Koerdische troepen over zijn grondgebied laten reizen naar de Syrische grensstad Kobane, waar IS eerder al verjaagd is.

Zeker is alleszins dat IS nu tegen wel erg veel schenen heeft geschopt en een erg brede coalitie tegen zich in het veld krijgt en dat leidt blijkbaar tot een aantal nederlagen in Syrië en Irak. De strijd om Tikrit is echter nog lang niet gestreden.

Meest gelezen