Direct naar artikelinhoud
samusocial

Vergoedingen Peraïta en Mayeur nog hoger dan eerst aangenomen

Pascale Peraïta en Yvan Mayeur.Beeld BELGA

Voormalig OCMW-voorzitter Pascale Peraïta (PS) en gewezen Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) zouden bij de Brusselse daklozenorganisatie Samusocial nog meer verdiend hebben dan eerst werd aangenomen. Volgens Le Soir hebben ze tussen 2008 en 2016 elk meer dan 110.000 euro aan zitpenningen binnengerijfd. 

Het was al langer duidelijk dat de twee PS'ers het grootste deel van de koek onder elkaar hadden verdeeld, maar nu komt de Franstalige krant met precieze cijfers, die ze kon inkijken. Pascale Peraïta streek tussen 2008 en 2016 in totaal 113.400 euro aan zitpenningen op, partijgenoot Mayeur kon op 112.980 euro rekenen. 

Mogelijk ligt dat bedrag in werkelijkheid nog hoger, nu in de onderzoekscommissie naar de schandalen bij Samusocial aan het licht is gekomen dat er al sinds 2006 zitpenningen werden uitbetaald. Die cijfers zijn nog niet bekend, maar het is alleszins opmerkelijk, aangezien de statuten van de vzw dergelijke vergoedingen pas officieel sinds 2014 toelaten. 

De onderzoekscommissie ging gisteren van start, en op termijn zouden ook Peraïta en Mayeur uitleg moeten komen geven. De gewezen OCMW-voorzitster heeft alvast via haar advocaat laten weten dat ze zal weigeren om te antwoorden op de vragen van de commissie. Er loopt immers ook een gerechtelijk onderzoek. Mayeur werd sinds zijn ontslag als Brussels burgemeester eerder deze maand niet meer gezien of gehoord. 

Lees hier meer over de commissie Samusocial: "Peraïta belde elke maand de financieel directeur over de hoogte van het bedrag." Er rijzen ook vragen over een vertrekpremie voor Pascale Peraïta. (+)