Direct naar artikelinhoud
Nieuwe zender

Krijgt Ketnet een broertje? Mediaregulator schuift beslissing door

Krijgt Ketnet een broertje? Mediaregulator schuift beslissing door
Beeld RV

Krijgt Ketnet binnenkort een broertje? De VRT is vragende partij, maar de Vlaamse regering wil het licht niet zomaar op groen zetten. Daarom onderzocht de Vlaamse Mediaregulator (VRM) de wenselijkheid van een extra kinderzender, maar een duidelijk standpunt levert dat niet op.

De VRM bekeek onder andere de economische impact van zo’n nieuwe kinderzender op het Vlaamse medialandschap, maakte de vergelijking met het buitenland en bevroeg de betrokken partijen over de meerwaarde van Ketnet Jr. Maar een uitgesproken ‘ja’ of ‘neen’ op de vraag of de openbare omroep een zender uit de grond moet stampen specifiek gericht op peuters en kleuters, kwam er dus niet. 

Alles hangt af van wat de Vlaamse regering wil, laat de VRM in de conclusies weten. De extra zender is een goede zaak voor de bescherming en de promotie van de Vlaamse cultuur en identiteit, klinkt het. 

Alles hangt af van wat de Vlaamse regering wil, laat de VRM in de conclusies weten

Impact

Daartegenover staat dat de rest van het Vlaamse medialandschap – lees: de commerciële zenders – wel degelijk de impact van de extra concurrent zullen voelen. De komst van Ketnet Jr zal  het marktaandeel van de openbare omroep immers vergroten, wat onherroepelijk voor een daling van de reclame-inkomsten bij de commerciële concurrentie zal zorgen. 

Bij de VRT wordt dat laatste betwist. Aangezien zij geen advertentieruimte mogen verkopen zal de impact op de inkomsten van de commerciële zenders beperkt blijven, klinkt het. Bovendien zal de komst van een nieuwe zender en de bijhorende programma's voor een extra impuls bij de productiehuizen zorgen. 

Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld) laat voorlopig niet in zijn kaarten kijken

Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld) laat voorlopig niet in zijn kaarten kijken. De discussie over de nieuwe zender moet binnen de Vlaamse regering gevoerd worden, laat hij weten. De definitieve beslissing wordt nog voor de zomer verwacht.