Toiletrevolutie in China: “Een kleine plas voor de mens, een gigantische stap voor de beschaving”

© AFP

China gaat een dringende behoefte vervullen: met een heuse Nationale Toiletrevolutie zal meer dan een half miljoen openbare toiletten gebouwd of gerenoveerd worden. Met het ontoereikende aantal huidige wc’s, die bovendien vaak vuil en ontoereikend zijn, voelde de toerist zich zelden op zijn gemak. Het toiletgebruik in China is zowat het laatste restant van het communistische denken: zich ontlasten is een haast collectieve aangelegenheid.

bapl

Uiteindelijk zullen de openbare kleine kamertjes vooral de toeristische behoeftes dekken. Toeristen maakten zich vaak boos omdat er te weinig wc's waren, ze vuil waren en er geen onderhoudspersoneel aanwezig was, schreef het agentschap Nieuw China.

Een belangrijke ingreep is het installeren van papierrollen die niet meer in hun geheel gestolen kunnen worden, wat toeristen zal toelaten hun krant te gebruiken voor het voornaamste doel, gelezen worden. Een andere innovatie is het installeren van scanners: die scannen eerst het gezicht van de bezoeker vooraleer de persoon automatisch enkele velletjes papier te bezorgen. Op het stelen van wc-papier komt een toelatingsverbod voor het toilettencomplex in kwestie.

De Kleinekamerrevolutie is in China al jaren voorbereid door borden op toiletten die bezoekers de raad geven ‘Een kleine plas voor de mens, een gigantische stap voor de beschaving’.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen