© WAS

Studenten trekken aan alarmbel: “Cantus is met uitsterven bedreigd”

Het Antwerps Studentenoverleg, de koepelorganisatie voor alle studentenraden en -clubs in Antwerpen, trekt aan de alarmbel. “Nagenoeg alle cantuszalen in de stad zijn verdwenen”, klinkt het. “De studententraditie dreigt zo te verdwijnen.”

jas

Weerklinkt binnenkort voor de laatste keer het Io Vivat in Antwerpen? Zo ziet er het wel naar uit volgens het Antwerps Studentenoverleg. De koepelorganisatie trekt aan de alarmbel, want nagenoeg alle Antwerpse cantuszalen zijn verdwenen. “Er zijn er nog twee of drie die betaalbaar zijn voor studentenclubs”, zegt woordvoerder Anaïs Walraven.

“Sommige cafés in de studentenbuurt moeten noodgedwongen de deuren sluiten vanwege de verstrengde veiligheidsvoorschriften. Daardoor zijn er ook heel wat cantuszalen onbruikbaar verklaard. Er zijn bovendien cantuszalen die onlangs de deuren sloten vanwege klachten over geluidsoverlast. We begrijpen dat het niet altijd even simpel is om samen te leven met 45.000 studenten, maar we betreuren enkelingen die het voor de hele studentengemeenschap verpesten. Veiligheid en een goede buurtwerking zijn prioriteiten voor ons. Ondertussen zien onze studenten de aloude traditie van cantussen teloorgaan. Deze pijler van het studentenleven mag geen stille dood sterven. Zowel de stad als studentengemeenschap Gate15 kennen het probleem al twee jaar, maar ondernemen geen actie.”

Het Antwerps Studentenoverleg roept het stadsbestuur en de onderwijsinstellingen op om over te gaan tot actie en lanceert een oproep aan alle zaakvoerders in Antwerpen om hun beschikbare zalen open te stellen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER