Gewapende mannen in stadhuis Donetsk

Een twintigtal gewapende en gemaskerde mannen hebben vanmorgen het stadhuis van Donetsk bezet.© ap

© afp

© ap

Tanks met Oekraïense vlaggen doken vanmorgen in en rond Kramatorsk op.© reuters

Ook militaire voertuigen met Russisch vlag zijn in de omgeving van Kramatorsk gesignaleerd. © AP

© REUTERS

In een veld nabij Kramatorsk kwam het tot een handgemeen tussen Oekraïense soldaten en een pro-Russische manifestanten.© reuters

© reuters

thumbnail: Een twintigtal gewapende en gemaskerde mannen hebben vanmorgen het stadhuis van Donetsk bezet.
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail: Tanks met Oekraïense vlaggen doken vanmorgen in en rond Kramatorsk op.
thumbnail: Ook militaire voertuigen met Russisch vlag zijn in de omgeving van Kramatorsk gesignaleerd.
thumbnail: null
thumbnail: In een veld nabij Kramatorsk kwam het tot een handgemeen tussen Oekraïense soldaten en een pro-Russische manifestanten.
thumbnail:

Een twintigtal gewapende en gemaskerde mannen hebben vanmorgen het stadhuis van Donetsk bezet. Ze eisen een referendum over de 'federalisering' van Oekraïne. In Kramatorsk en Slavjansk zijn konvooien met zowel Oekraïense als Russische vlaggen gezien.

(kld)

De overname van het stadhuis in Donetsk gebeurde zonder dat er schoten werden gelost. De bezetters, die naar eigen tot een lokale organisatie behoren, organiseerden er een persconferentie. Ze eisen het organiseren van een referendum over de federalisering van Oekraïne.

Aan het stadhuis is een eerste barricade opgeworpen. Toch blijft de situatie voorlopig rustig, meldden journalisten ter plaatse.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Kramatorsk

In Kramatorsk blijft de situatie gespannen. Zeven militaire voertuigen met Oekraïense vlag zijn vanmorgen de stad binnengereden. Ze werden kort tegengehouden door een menigte van een dertigtal mensen, maar na een waarschuwingsschot konden de militairen hun weg verderzetten.

The Guardian-correspondent Alec Luhn meldde vanmorgen op Twitter dan weer dat in de stad gewapende pro-Russische betogers op militaire voertuigen rondrijden. De mannen op de gepantserde wagens droegen uniformen zonder kentekens, aldus een fotograaf van AFP.

Na de middag zagen AFP-journalisten hoe Oekraïense militairen in Kramatorsk hun wapens afgaven aan een vertegenwoordiger van de pro-Russische gewapende groeperingen. Eens hun wapens onbruikbaar waren gemaakt, mochten de militairen vervolgens beschikken en rechtsomkeer maken.

Buitgemaakt

Volgens sommige berichten zijn Oekraïense militairen overgelopen naar het pro-Russische kamp. De Duitse krant Der Spiegel pakt uit met een interview met enkele van hen.

Het Oekraïense ministerie van Defensie heeft het verlies van zes pantservoertuigen aan pro-Russische activisten in het oosten van Oekraïne toegegeven. De voertuigen werden in de stad Kramatorsk door inwoners tegengehouden en vervolgens door de activisten overgenomen, luidde het woensdag vanuit Kiev.

Waar de Oekraïense militairen uit de pantservoertuigen zich ophouden, wordt nog onderzocht, klinkt het. Kiev ontkende eerder woensdag het verlies van pantservoertuigen.

Slavjansk

Het pro-Russisch konvooi begaf zich nadien naar de nabijgelegen stad Slavjansk. Persbureau Reuters bevestigt dat zes militaire voertuigen met gewapende mannen Slavjansk zijn binnengereden onder de Russische vlag. De voertuigen zijn voor het lokale stadhuis gestopt dat bezet wordt gehouden door separatisten.

Oekraïense gewapende troepen zijn dinsdag een operatie tegen de separatisten in in het noorden van de regio Donetsk begonnen. Ze namen de luchthaven van Kramatorsk opnieuw in, die in handen was van pro-Russische milities. De interim-president Oleksandr Toertsjinov verklaarde aan het parlement dat de ‘antiterreuroperatie’ was gestart.

Brengt top in Genève soelaas?

Een Oekraïense jet vliegt boven pro-Russische activisten die een konvooi van pantservoertuigen tegenhouden in Kramatorsk.© afp

© REUTERS

thumbnail: Een Oekraïense jet vliegt boven pro-Russische activisten die een konvooi van pantservoertuigen tegenhouden in Kramatorsk.
thumbnail: null

Donderdag wordt in het Zwitserse Genève groot overleg georganiseerd over de gespannen situatie in Oekraïne. Voor het eerst zitten alle hoofdrolspelers aan tafel.

De top in Genève is belangrijk alleen al om het feit dat iedereen mee aan tafel aanschuift. Voor het eerst sinds de start van de crisis in Oost-Oekraïne zullen de Buitenlandministers van Oekraïne en Rusland samen met vertegenwoordigers van de Europese Unie en de Verenigde Staten overleg plegen.

Waarover zal er gesproken worden? Er wordt een uitweg gezocht om de crisis in Oekraïne te beëindigen. Sinds 6 april bezetten pro-Russische activisten gebouwen in een tiental steden in het oosten van het land. Die situatie dreigt verder te escaleren en de internationale gemeenschap wil zoiets te allen prijze vermijden. De kans dat het in Genève meteen tot een oplossing komt, is echter klein.

Druk van de ketel

Het Westen wil in elk geval dat Rusland druk van de ketel haalt. De grootmacht houdt volgens een schatting van de Navo 40.000 manschappen paraat in het grensgebied met Oekraïne. Ook al grijpen die voorlopig niet in, hun nabijheid oefent grote invloed uit op de bevolking in Oost-Oekraïne.

‘We verwachten concrete en duidelijk zichtbare stappen van Rusland richting de-escalatie’, zegt de Duitse minister van Economie Sigmar Gabriel. ‘Het ligt in Ruslands handen om een verdere escalatie te vermijden’, zei Gabriel. Het Westen wil ook dat Rusland afstand neemt van de gewelddadige acties van pro-Russische milities in Oost-Oekraïne.

Europa zet een derde golf van economische sancties in het vooruitzicht indien dat niet gebeurt.

Dominique Minten

Buitenlandredacteur De Standaard

Controle

Kiev probeert in de aanloop naar de gesprekken in Genève om zoveel mogelijk de controle over het gebied te herwinnen zonder bloedvergieten om zo sterker aan de onderhandelingen te kunnen verschijnen. De acties van de pro-Russische milities vandaag steken daar echter een stokje voor.

Rusland, dat de interimregering in Kiev niet erkent, probeert dan weer om de instabiliteit in Oekraïne zoveel mogelijk te dramatiseren. ‘De escalatie van het conflict brengt het land aan de rand van de burgeroorlog’, zei het Kremlin dinsdag nog.