Luister naar

Bol.com krijgt boekhandelaren niet klein

Nieuws
Internetboekhandel bol.com eist een groter deel van het dividend van de distributiecentrale van alle boekhandels. De huidige regeling is gunstiger voor de kleine boekhandels, maar de internetreus (die zijn opkomst deels te danken heeft aan het goed geoliede boekhuis) wil een andere verdeelsleutel.
John Wanders redactie vk
dinsdag 27 juni 2017 om 03:00
CB, voorheen Centraal Boekhuis richt zich sinds vijf jaar ook op distributie voor andere sectoren dan de boekenbranche.
CB, voorheen Centraal Boekhuis richt zich sinds vijf jaar ook op distributie voor andere sectoren dan de boekenbranche. anp / Lex van Lieshout

Amsterdam

Bol.com is het oneens met de manier waarop de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) de dividenduitkering van distributiebedrijf CB over 2016 onder zijn leden verdeelt. De grote onlineretailer, naar schatting goed voor een kwart van de totaalomzet op de Nederlandse boekenmarkt, voelt zich financieel benadeeld. Het is daarom naar de rechter gestapt, maar het vond daar geen gehoor. De KBb is grootaandeelhouder van CB, voorheen bekend als Centraal Boekhuis. Bol, dochterbedrijf van supermarktconcern Ahold Delhaize, is lid van de KBb, een brancheorganisatie met naar eigen zeggen 1100 leden.

Over de jaren 2015 en 2016 heeft distributiebedrijf CB extra dividend uitgekeerd, afkomstig uit zijn algemene reserve. Over 2015 bedroeg die uitkering 15,7 miljoen euro, over het afgelopen jaar 21,9 miljoen. Dat is drie tot vier keer meer dan in de jaren daarvoor werd uitgekeerd. Dit is gedaan om de verhouding tussen het eigen vermogen en het vreemd vermogen van CB terug te schroeven naar een gemiddeld niveau van rond de 30 procent.

contributie

Van de bijna 22 miljoen euro die het CB over 2016 aan dividend uitkeerde, vloeit 60 procent naar de uitgevers van boeken en 40 procent (8,8 miljoen euro) naar boekhandelaren. Het geschil tussen het KBb-bestuur en directeur Daniel Ropers van Bol draait om een deel van die 8,8 miljoen euro.

In het door Bol betwiste verdeelmechanisme tellen de orders van elk KBb-lid bij CB voor 25 procent mee. Het aantal jaren dat een lid contributie heeft betaald, weegt voor 75 procent mee. Die verdeling werkt in het nadeel van Bol. Als reusachtige doorverkoper plaatst het veel orders bij CB, maar als relatief jong bedrijf heeft het weinig contributiejaren opgebouwd bij de brancheorganisatie.

De methodiek zoals het KBb-bestuur die hanteert bij het verdelen van het dividend, is twee weken geleden op een algemene ledenvergadering van de brancheorganisatie bekrachtigd. Bol was bij die vergadering aanwezig, maar voerde niet het woord.

Voorstanders van de gekozen verdeelsleutel beklemtonen dat de algemene reserve van CB is opgebouwd over een periode van 146 jaar, terwijl Bol.com nog maar sinds een jaar of vijftien betrokken is bij de boekenbranche. Het bedrijf kan volgens hen daarom geen aanspraak maken op een substantieel deel van een reservepot die grotendeels is opgebouwd in de negentiende en twintigste eeuw.

vreemde eend

Bol, met vorig jaar een totale omzet van 1,2 miljard euro, geldt binnen de KBb als een vreemde eend in de bijt. Met zijn ambitieuze platformstrategie en zijn focus op technologie en marketing, heeft de grote onlineretailer een wezenlijk andere identiteit dan de overige leden van de boekverkopersbond. Die hebben hun wortels in de traditionele boekhandel en zien Bol als een bedreiging voor hun eigen voortbestaan. De kwestie rond de verdeling van het CB-dividend ligt dan ook zeer gevoelig binnen de KBb. De poging van Bol om via de rechter tijd te kopen en de stemming op de algemene ledenvergadering uitgesteld te krijgen in de hoop dat er alsnog een voor het bedrijf gunstiger verdeelsleutel zou kunnen worden ontworpen, is mislukt. Zolang de motivering van de rechter op zich laat wachten, willen KBb en Bol weinig kwijt over de kwestie. CB beschouwt het als een interne aangelegenheid van de brancheorganisatie.

In reactie op de krimpende boekenmarkt is het toenmalige Centraal Boekhuis zich vijf jaar geleden noodgedwongen gaan richten op distributie voor ook andere sectoren. Om zijn distributiecentrum, logistieke infrastructuur en wagenpark rendabel te houden, heeft het volume nodig en dat lukt niet meer met boeken alleen. Het bedrijf haalt intussen een derde deel van zijn omzet uit distributie voor de modebranche en de zorgsector en heeft zichzelf daarom bewust omgedoopt tot ‘CB’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.