27 juni 2017 om 03:00
Luister naar

Commentaar: Waar zijn de ouders?

Een gesprekje voeren met de ouders van een kind met dyslexie. Het leerlingvolgsysteem bijwerken. Overleggen met de Intern Begeleider over de thuissituatie van een leerling met gedragsproblemen. Vergaderen op een dag dat je niet werkt. Nakijken. Voorbereiden. En dan ook nog die mail van de directeur: wie trekt dit jaar de schoolmusical? Een baan op de basisschool is veel meer dan lesgeven. Alleen al aan administratieve taken, vereist door de Inspectie, is de meester of juf wekelijks zo’n vier uur kwijt. De klassen zijn groter ­geworden, de problemen van kinderen ook – net als de mondigheid van de ouders. Op de middelbare school is per iedere honderd leerkrachten ruimte voor veertien ondersteunende functies; de basisschool kan er zich slechts vier op de honderd veroorloven. Wil je iets extra’s doen voor de kinderen? Dan in je vrije tijd.

500 tot 1200 euro bruto per maand verschillen de salarissen tussen basisschool en voortgezet onderwijs aan het einde van de schaal. Dat is niet te verdedigen. Een schrikbarende hoeveelheid basisschoolleerkrachten (ruim 73 procent) blijft bovendien ‘hangen’ in een lage salarisschaal die in het voortgezet onderwijs niet eens bestaat. Terecht dat meesters en juffen voor hun salaris aandacht vragen. Al is het met een staking. De oplossing die zij voorstellen (‘gelijktrekken’) hebben minister en staatssecretaris reeds onhaalbaar genoemd. De benodigde 1,8 miljard euro is er niet – al blijkt bij de formatiebesprekingen wellicht van alles mogelijk. Nog belangrijker is echter de aanpak van de werkdruk. Meer ondersteuning, minder regeldruk, meer eigen verantwoordelijkheid om de dingen te regelen. Anders is meer geld slechts een doekje voor het bloeden, een zoethoudertje terwijl de roofbouw op de leerkracht gewoon doorgaat. De meester en de juf krijgen te veel op hun bord. Met of zonder goed salaris.

Dan nog iets: waar zijn de ouders? Onze onderwijsvrijheid berust op het principe dat de staat gelijke kansen biedt, maar ook dat de ouders bewuste keuzes maken. Je bent geen klant van de school van je kind, maar betrokken en medeverantwoordelijk. Opvallend is het dus hoe stil ouderorganisaties zich houden rond de loonstrook van de leraar. Op enkele steunbetuigingen na. Alsof het hun zaak niet is. De school mag van ouders meer verwachten. Als een nieuw kabinet niet meewerkt, moet er – tegen de werkdruk – wellicht een verplichte ouderbijdrage komen: inkomensafhankelijk en deels te voldoen in vrijwilligerstaken.

Het is honderd jaar geleden dat Nederlandse christenen het gevecht wonnen om een eigen school. Zij wisten dat een goede school voor je kinderen iets kostbaars is. Ook in financieel opzicht.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De realiteit van het staatscasino: om winst te betalen raken een heleboel mensen een smak geld kwijt

Gokken wordt door de staat verkocht als een ontspannend verzetje. Maar het is georganiseerd onrecht: met een verzameling verliezers creëer je geen winst. Niet voor de zogenaamde 'winnaars', niet voor de maatschappij.

Commentar

We hebben gefaald in het onderwijs aan onze kinderen, maar het tij is te keren

Was vroeger alles beter? Nee. Maar sommige zaken wel, is de conclusie na het zoveelste alarmerende rapport over het onderwijs. Maar het tij is te keren.

Afbeelding

Israël is door zijn bondgenoten verdedigd tegen Iran. Laat het nu ook eens naar hen luisteren

Israël heeft het grootste deel van zijn verdediging tegen de Iraanse massa-aanval te danken aan zijn bondgenoten. Laat het nu ook luisteren naar hun terechte vragen, over Gaza en over het conflict met Iran.

nd

Dit kabinet moet met miljarden blijven schuiven zolang 'verkiezingswinnaars' zich in onmacht wentelen

Het kabinet regeert niet over zijn graf, maar doet wat het doen moet zolang er niks nieuws is opgestaan. Terwijl de VVD en NSC met Wilders en BBB informeren en traineren, moeten D66, CDA en CU stug doorgaan met regeren.

nd

Het SUV-drama: trend naar zware, brede en hoge auto's doet vooruitgang van elektrisch rijden teniet

Nieuwe auto’s worden elk jaar zwaarder, breder en hoger. De SUV is populair, ook bij elektrische rijders. Die schaduwzijde van de 'vergroening' maakt dat de belastingvrijstelling voor elektrisch rijden achterhaald is.

beeld nd

Laat iedereen met een scherpe mening over transgenderzorg eens een tijdje zwijgen

Brits onderzoek naar de zorg voor jongeren met genderproblematiek is een verademing en verdient Nederlandse navolging. Goede transgenderzorg heeft grondig onderzoek nodig, maar kan heel goed zonder gepolariseerd debat.

Commentaar

Johan had een Surinamer kunnen zijn. Hoe afkomst nooit iets te maken heeft met nationaliteit

De racistische koffietafeltheorie van Derksen dat kleur bepaalt of je een Nederlander bent, krijgt veel kritiek uit de maatschappij. Hopelijk is dit een verandering in het denken over kleur en nationaliteit.

Afbeelding

Juist omdat het veel kiezers niet interesseert, is een wet nodig die politieke partijen controleert

Een politieke partij verbieden, dat kan onder de huidige wetgeving - het is al eens gebeurd. Maar er zijn meer redenen om een wet te maken speciaal voor politieke partijen. Vooral omdat de kiezer niet zo kieskeurig is.

Afbeelding

'Klarnaschulden' zeggen veel over hoe (te) jonge consumenten online worden verleid

Betaaldiensten als Klarna en Riverty hebben maar één doel: consumenten verleiden een aankoop te doen door het lastige betaalmoment weg te masseren. Jongeren moeten hier beter tegen worden beschermd.