© RR

50 miljoen euro voor distributiecentrum Aldi

De bouw van een gloednieuw distributiecentrum van Aldi op de industriezone Veedijk in Turnhout gaat gepaard met een investering van

50 miljoen euro en enkele tientallen extra jobs.

BART VAN DEN LANGENBERGH

Vertegenwoordigers van supermarktketen Aldi legden maandag in aanwezigheid van ­vicepremier Kris Peeters (CD&V) de symbolische eerste steen van het nieuwe distributiecentrum op de Veedijk in Turnhout. Dat gebouw van 41.000 vierkante meter op een terrein van 12 hectare groot wordt het kloppend hart van Aldi in de provincie Antwerpen.

Al sinds 1976, toen de eerste Belgische winkel van Aldi in Geel openging, bevindt het verdeelcentrum zich op de Ambachtsweg in Rijkevorsel. Maar die locatie was te klein geworden en er waren geen uitbreidingsmogelijkheden. “Aldi is al veertig jaar in België aan het groeien en telt meer dan 6.250 personeelsleden in zeven distributiecentra en 460 winkels”, legt Werner Couck namens Aldi uit.

“Van de achthonderd werknemers in de provincie Antwerpen zijn er 150 aan de slag in Rijkevorsel. Alle 150 personeelsleden verhuizen in 2019 mee naar Turnhout. We creëren ook nog tot veertig nieuwe jobs, vooral voor chauffeurs en orderpickers.”

Aldi kiest er bewust voor om alle winkels binnen een straal van 50 kilometer te bevoorraden vanuit een nabijgelegen distributiecentrum. “Aldi zet hiervoor vooral eigen chauffeurs en vrachtwagens uit de regio in. In vergelijking met de concurrentie leggen ze 1 miljoen kilometer per maand minder af. Elke centrale bedient zo’n zeventig winkels”, zegt Couck.

79 aanleverpoorten

De nieuwe logistiek en administratieve uitvalsbasis is de helft groter dan de vestiging in Rijkevorsel en gaat gepaard met een investering van 50 miljoen euro. Het gebouw telt 79 aanleverpoorten en heeft een koelruimte van 4.700 vierkante meter. Op het dak legt Aldi 4.600 zonnepanelen en er komt een ondergrondse parking voor 42 auto’s.

Externe leveranciers brengen dagelijks 2.000 pallets naar Turnhout. De chauffeurs van Aldi vervoeren de verse producten met volle vrachtwagens dezelfde dag naar de regionale winkels. “Dat Aldi voor Turnhout kiest als nieuwe locatie voor dit distributiecentrum, is een bewijs dat het bedrijf niet alleen aandacht heeft voor zijn vele klanten, maar ook voor de werknemers”, reageert vicepremier Kris Peeters. “Dit betekent dat alle werknemers de overstap van Rijkevorsel mee kunnen zetten.”

In België zijn er distributiecentra in Erpe-Mere, ­Gembloux, Roeselare, Heusden-Zolder, Vaux-sur-Sûre en Zemst. In Turnhout zijn de grondwerken al flink opgeschoten en staan de eerste palen van het gebouw er ook al.