“Ik zag de moordenaar.” Moeder beschrijft wat zich voor de ontploffing afspeelde

© AP

Emma Johnson was ooggetuige van de terreuraanval aan de Manchester Arena. Ze stond buiten te wachten om haar zoon (17) en dochter (15) op te pikken. “Ik stond een vijftal meter van de explosie”, zei ze deze ochtend aan BBC 5. “Ik zag overal doden lichamen en een romp...”

adm

”We waren aan het wachten tot onze kinderen naar buiten kwamen, bij de foyer”, getuigde de vrouw. “Mensen waren al aan het doorgaan om de verkeersdrukte te ontlopen. Het was een mensenzee, gehuld in de kleuren van Ariana: zwart, wit en roos”. Daarna zag ze één man die tegen de stroom in liep, naar binnen. Hij viel op in de massa omdat hij een rode trui droeg. Kort daarna volgde de ontploffing.

“Er was rook en overal brokstukken. Toen ik rondkeek zag ik overal lichamen en ook een romp. Ik heb ook nog andere lichaamsdelen zien liggen, het was afgrijselijk.” Heel snel werd ze overmand met paniek. “Instinctief dacht ik: ‘Mijn kinderen! Mijn kinderen! Ik moet mijn kinderen vinden!’”

Geen ballon, geen speaker

“Je ziet dit genre dingen op tv en dan denk je ‘hoe erg, hoe verschrikkelijk’, maar dan zit je plots zelf in die situatie, het was het vreselijkste gevoel van mijn leven.” Wat dan volgde is een waas, maar ze vond haar kinderen ongedeerd terug. “Ze zijn ok, gezien de omstandigheden. Ze zijn bijzonder dankbaar dat ze nog in leven zijn.”

Waarom ze haar verhaal kwijt wil? “Eerst was er sprake van een ballon of een speaker die ontploft was, maar voor al diegenen die iemand dierbaar zijn verloren wil ik vertellen wat er echt gebeurd is. Het was écht wel een ontploffing, het was, denk ik..., een zelfmoordterrorist .”

“Mijn hart is bij al die iemand dierbaar zijn verloren. Ik kan aan niets anders denken, dan aan die arme families”, zei ze nog.

• Bij aanslag aan Manchester Arena vallen minstens 22 doden en 59 gewonden, onder wie ook kinderen.

• Explosie vond plaats na concert van Amerikaanse zangeres Ariana Grande

• Het gaat om zelfmoordaanslag van één man met geïmproviseerde bom. De dader kwam zelf om.

• Terreurgroep ISIS heeft de aanslag intussen opgeëist

• De politie van Manchester liet iets na de middag weten dat ze een 23-jarige man, Salman Abedi, gearresteerd hebben in verband met de aanslag in de Manchester Arena

• Het OCAD heeft in een eerste analyse van de beschikbare info geen link gevonden met België. Dat meldt het kabinet van vicepremier Jambon

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen