Mysterie rond "oceaangekwaak" na 50 jaar ontsluierd

Zo'n vijftig jaar nadat het voor het eerst is waargenomen, hebben wetenschappers eindelijk kunnen vaststellen waar het mysterieuze "oceaangekwaak" in de zuidelijke oceanen vandaan komt. Uit geluidsopnames blijkt dat de antarctische dwergvinvis de ongewone tonen produceert.

Het waren de bemanningen van duikboten die het "oceaangekwaak" zo'n 50 jaar geleden voor het eerst hoorden toen ze in de zuidelijke oceanen voeren. Sindsdien is het repetitieve geluid op lage frequentie regelmatig in die wateren waargenomen zonder dat iemand ooit met zekerheid kon zeggen waar het vandaan kwam. Eerdere theorieën stelden dat het afkomstig was van schepen of van vissen, maar dat werd nooit bewezen.

Nieuw onderzoek gepubliceerd in Biology Letters van de Royal Society heeft nu uitgewezen dat het geluid van de antarctische dwergvinvis afkomstig is. Vorig jaar hebben wetenschappers van de National Oceanic and Atmospheric Administration in de VS opnameapparatuur aan de dieren vastgemaakt en ze vervolgens een hele poos bestudeerd. Uit de geluidsopnames valt op te maken dat zij het "oceaangekwaak" produceren.

De onderzoekers konden nog niet met zekerheid achterhalen onder welke precieze omstandigheden de vinvissen de geluiden maken, behalve dan dat het dichtbij het wateroppervlak gebeurt kort voor ze een duik in het diepe nemen op zoek naar voedsel.

Nu de bron van het "oceaangekwaak" is vastgesteld, kunnen wetenschappers de geluiden aanwenden om de weinig bestudeerde antarctische dwergvinvis nader te bestuderen. Zo kunnen ze de migratiepatronen in kaart brengen of nagaan waarom de dieren in sommige delen van de oceaan in overvloed voorkomen.

Hieronder kan u een opname van het "oceaangekwaak" beluisteren:

Meest gelezen