© HBVL

‘Zwem niet in Limburgse kanalen!’ + Dit zijn de levensgevaarlijke risico’s

Het mag dan warm zijn, dat is nog geen reden om te gaan zwemmen in het kanaal. NV De Scheepvaart waarschuwt voor de vele, meestal levensgevaarlijke risico’s die verbonden zijn aan zo’n zwempartijtje.

mige

‘Gaan zwemmen in het Albertkanaal en de Kempense kanalen is niet alleen onverstandig, het is ook nog eens verboden. Voor het zwemverbod zijn er diverse goede redenen’, steekt de NV van wal. Een overzicht van de risico’s:

  • Duik of spring nooit vanaf bruggen, sluizen, steigers en kades! Een zwemmer is vanaf een schip meestal niet of nauwelijks zichtbaar. Schepen hebben ook een langzamere reactietijd dan auto’s. Schippers kunnen dus niet snel uitwijken of vaart minderen. Maar zelf zie je ook niet altijd een varend schip door de bouw van een brug of gewoon door onoplettendheid. Naast het feit dat het verboden is om te zwemmen bij bruggen, sluizen, enz. brengt dit niet alleen jezelf in gevaar, maar ook andere kanaalgebruikers.
  • Stromingen zijn in de kanalen op bepaalde momenten bijzonder sterk. Er passeren vrachtschepen (de primaire functie van het kanaal is transport) die een verraderlijke onderstroom en wervelingen veroorzaken. Ook sluizen op de kanalen veroorzaken stromingen. Zelfs getrainde zwemmers kunnen hier in de problemen komen en worden makkelijk meegezogen door de stroming.
  • De kanaaloevers zijn vaak heel stijl en het kanaal is diep aan de oevers, daarom is het moeilijk om uit het water te klimmen.
  • Onder water kunnen onzichtbare betonnen constructies aanwezig zijn en op de bodem van het kanaal liggen soms voorwerpen die je kunnen verwonden. Een duik in het soms troebele water kan dan ook ernstige letsels veroorzaken.
  • Ook de grote verschillen in temperatuur – de bovenlaag van het water is warm en de onderlaag is heel koud - kunnen voor onaangename verrassingen zorgen. De kans op verkrampte spieren en op onderkoelingsverschijnselen zijn dan extra groot.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer