België en Kazachstan tekenen akkoord over terugkeerbeleid

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft met zijn Kazachse evenknie een readmissieakkoord ondertekend dat de modaliteiten vastlegt om de identificatie- en terugkeerprocedure van Kazakken die illegaal in ons land verblijven, zo snel en efficiënt mogelijk te doen verlopen. Gevolg van het akkoord is dat Kazachstan zijn onderdanen die illegaal in ons land verblijven, opnieuw moet opnemen.

Volgens de staatssecretaris kregen 350 Kazakken in 2013 een bevel om het grondgebied te verlaten. Daar gaven 145 Kazakken gevolg aan, zij verlieten het grondgebied vrijwillig of gedwongen. "Wanneer slechts de helft van de onderdanen van een land, hoe klein ook, vertrekt wanneer ze een bevel krijgen, moeten we dit aanpakken", vindt Francken. "We moeten het juiste signaal geven en zo een mogelijke aanzuigeffect kenteren."

Het readmissieakkoord dat Francken en de Kazachse minister van Buitenlandse Zaken, Erlan Idrissov, hebben ondertekend, moet ervoor zorgen dat de identificatie- en terugkeerprocedure zo efficiënt mogelijk verloopt. De tekst geeft volgens Francken een "duidelijk signaal dat de enige goede manier om naar ons land te komen en te verblijven, de legale is".

Driedaagse ontradingsmissie in Kosovo

De ondertekening vond plaats op de luchthaven van Zaventem. De staatssecretaris moest na de ondertekening immers op een driedaagse ontradingsmissie naar Kosovo vertrekken. Ons land heeft al sinds 2011 een goed werkend readmissieakkoord met Kosovo, maar stelt vast dat het aantal asielaanvragen door Kosovaren opnieuw toeneemt. En dat terwijl volgens Francken de kans op wettelijk verblijf in ons land minimaal is.

Vorig jaar vroegen gemiddeld zo'n 40 Kosovaren asiel aan in ons land, in januari 2015 vroegen reeds 72 Kosovaren asiel aan en in februari steeg dit aantal reeds naar 92. "Deze stijging is verontrustend. Ik trek dan ook naar Kosovo om er samen met de bevoegde partners te overleggen hoe we onze samenwerking in het kader van de strijd tegen illegale migratie kunnen bestendigen en versterken", besluit de staatssecretaris.

Meest gelezen