N-VA raakt geïsoleerd over indexering huurprijzen

Binnen de federale regering rijpen de geesten om de indexsprong ook voor de huurprijzen door te voeren. Na CD&V spreekt de MR zich vandaag ook uit als voorstander. Open VLD laat weten dat het voor hen "bespreekbaar" is. De N-VA lijkt dus meer en meer geïsoleerd te staan.

Vorige vrijdag bereikte de federale regering een akkoord over het wetsontwerp dat de indexsprong van de lonen en bepaalde uitkeringen juridisch vastlegt. Al enige tijd rees daarbij de vraag of ook de huurprijzen zo'n indexsprong moeten ondergaan. CD&V vindt van wel, omdat het "onrechtvaardig" zou zijn dat de lonen niet stijgen en de huurprijzen wel.

De federale regering nam vrijdag geen beslissing, niet in de ene of in de andere richting. Eerst moeten juridische experten zich buigen over de vraag of het federale niveau dan wel de deelentiteiten daarvoor bevoegd zijn. Volgens Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) zijn dat die laatste. Er kan geen sprake zijn van een indexsprong voor de huurprijzen, zei ze vorige week nog.

Coalitiepartner MR zegt nu voorstander te zijn van een indexsprong bij de huurprijzen, maar de partij vraagt ook duidelijkheid over de bevoegdheid in het dossier. De Franstalige liberalen scharen zich dus achter het standpunt van CD&V.

Open VLD: "Indexsprong is bespreekbaar"

En wat is het standpunt van de vierde partner in de federale regering, Open VLD? De Vlaamse liberalen laten weten dat een indexsprong op de huurprijzen voor hen "bespreekbaar" is. De partij benadrukt wel dat het praktisch doenbaar moet zijn. Zo stellen de liberalen zich de vraag wat er moet gebeuren bij een negatieve inflatie.

"Ik denk wel dat het doenbaar is. Al mag het natuurlijk niet nodeloos complex worden", zegt vicepremier Alexander De Croo aan onze redactie. Voorts zegt Open VLD ook dat deze kwestie voor hen samenhangt met het geheel van maatregelen dat de regering neemt.

Kortom, het lijkt erop dat de N-VA meer en meer geïsoleerd staat in het standpunt dat de huurprijzen het best ongemoeid kunnen worden gelaten.

Meest gelezen