‘Besparingen bij Defensie zullen tot catastrofe leiden’

© IMAGEGLOBE

Volgens generaal Charles-Henri Delcour, de voormalige chef van Defensie, zullen de besparingen bij het leger tot een catastrofe leiden. ‘Als we zo doorgaan, moeten we ons afvragen in welk jaar er geen leger meer zal zijn’, zegt hij in La Libre Belgique.

Volgens Delcour staat het leger, dat al vijf jaar zonder investeringen zit, in ‘survivalmodus’. Het budget zal tegen 2019 nog een half procent van het bruto binnenlands product bedragen, wat het volgens de generaal op rust onmogelijk maakt om groot materieel dat versleten is, te vervangen.

In 2015 moet Defensieminister Steven Vandeput het strategisch plan voor de komende tien jaar voorstellen. ‘Ik heb vier dergelijke plannen meegemaakt en geen enkele keer zijn de doelstellingen bereikt’, zegt Delcour.

De voormalige legerchef betreurt tot slot de huidige strategie om geen grondtroepen te sturen naar conflictgebieden. ‘De regering stuurt fregatten en F-16’s om onze tekortkomingen in andere domeinen te verhullen en ons te verontschuldigen bij de NAVO en de VS voor het gebrek aan investeringen.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen