© Shutterstock

Scoutskamp stopgezet omdat leiders te veel gedronken hebben

Een scoutskamp in Sankt Vith is afgelopen weekend abrupt tot een einde gekomen nadat de leiders zodanig veel alcohol hadden gedronken dat ze niet meer voor de kinderen konden zorgen. De kinderen werden vier dagen vroeger dan voorzien huiswaarts gestuurd, de leiders werden tijdelijk geschorst.

Kim De Raedt

Het kamp van de welpen uit Embourg, uit de provincie Luik, had moeten eindigen op woensdag 30 juli. Na een tof kamp vol bosspelen en wandeltochten hadden ze dan moe maar tevreden weer naar huis gemoeten. Maar aan dat grote avontuur kwam vroeger dan verwacht een einde. Dit weekend al werden de dertien kinderen tussen acht en twaalf jaar naar huis gestuurd, omdat hun vijf leiders niet meer voor hen konden zorgen. De reden? Overmatig alcoholgebruik. ‘We waren van oordeel dat het kamp niet meer kon doorgaan. Er was simpelweg te weinig veiligheid en animatie voor de kinderen. De leiders hadden op voorhand al een waarschuwing gekregen over alcoholgebruik, maar ze zijn hun belofte niet nagekomen. Ze wisten heel goed wat er dan kon gebeuren’, verklaart Geoffroy Crepin, woordvoerder van de Fédération des Scouts Baden-Powell de Belgique, aan RTBF.

Dat een kamp vroegtijdig stopt komt eigenlijk nauwelijks voor. ‘Het gebeurt slechts één of twee keer per seizoen’, zegt Crepin nog. Meestal gaat het dan om noodweer, maar met deze situatie zit de federatie duidelijk meer verveeld. ‘Alcoholgebruik is een maatschappelijk probleem dat alle jonge mensen treft. We doen er alles aan om onze leiders bewust te maken van hun verantwoordelijkheden. De meerderheid beseft dat, dus dit is extra jammer.’

Hoewel vooral de kinderen gestraft zijn, omdat hun avontuur er nu vroegtijdig opzit, zullen ook de leiders niet ontsnappen aan een sanctie. De vijf leiders zijn alvast geschorst voor dertig dagen. Daarna zal nog bekeken worden of ze omwille van overmatig alcoholgebruik voorgoed uit de jeugdbeweging worden gezet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER