Magnette over CETA: “De strijd was de moeite waard”

De leiders van de federale regering en de deelstaten hebben donderdag een akkoord bereikt over het Belgische standpunt over het Europees-Canadese vrijhandelsverdrag Ceta. Het federale parlement en de parlementen van de deelstaten moeten zich voor vrijdag middernacht uitspreken. Als zij het licht op groen zetten, kan België eindelijk zijn fiat geven voor de ondertekening van Ceta.

Magnette belichaamde het verzet in Wallonië tegen het Europees-Canadese handelsverdrag sinds hij op 14 oktober in het Waalse parlement aankondigde dat hij de federale regering niet de bevoegdheid zou verlenen om het akkoord te ondertekenen zolang niet tegemoet was gekomen aan de Franstalige bezwaren. ‘De onderhandelingen waren zeer hard, er was veel druk, maar we hebben nooit een deadline aanvaard’, zo blikt hij terug op veertien dagen van intense onderhandelingen met Canada en Europa en in België.

“Dit is goed nieuws voor België in Europa”, zo kondigde premier Charles Michel omstreeks 12.30 uur het Belgische compromis aan na dagenlange onderhandelingen tussen zijn regering en de Waalse gewestregering, de Franse gemeenschapsregering, de Duitstalige gemeenschapsregering, de Brusselse gewestregering en de Vlaamse regering.

Michel deelde mee dat de teksten meteen worden overgemaakt aan de Europese Commissie en de overige lidstaten. De ambassadeurs van de lidstaten komen alvast donderdagmiddag bijeen om zich over de teksten te buigen, zo deelde Michel mee. De regeringsleider heeft later op de dag contact met Europees president Donald Tusk, Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Canadese premier Justin Trudeau.

Europa wachtte al meer dan een week op het fiat van België om Ceta te ondertekenen. Door het verzet in Franstalig België kon Michel het licht echter niet op groen zetten. ‘We zijn heel tevreden dat men tegemoet is kunnen komen aan onze bekommernissen’, zo reageerde de Waalse minister-president Paul Magnette, die de Franstalige weerstand tegen het akkoord belichaamde.

Normaliter hadden Tusk, Juncker en Trudeau het verdrag donderdag moeten ondertekenen op een top in Brussel, maar door de Belgische problemen vielen die plannen in het water. Het is nog onduidelijk wanneer de top alsnog kan doorgaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer