Omzet Philips Lighting onder druk

Nieuws
Philips Lighting heeft in het tweede kwartaal meer winst gemaakt, maar de omzet stond nog altijd onder druk. De groei in ledverlichting was niet sterk genoeg om de voortdurende krimp van de verkopen van conventionele verlichtingsproducten te compenseren.
anp
zaterdag 22 juli 2017 om 03:00

Amsterdam

De opbrengsten daalden afgelopen kwartaal met 2 procent tot 1,7 miljard euro, waarbij de vergelijkbare verkopen met 1,8 procent afnamen. Ouderwetse gloeilampen brachten 20 procent minder in het laatje, ledverlichting 23 procent meer. De verkopen van verlichtingssystemen voor in huis nam met 15 procent toe, de omzet uit professionele verlichtingssystemen daalde met 2,3 procent.

Hoewel de marktomstandigheden onzeker blijven, verwacht Philips Lighting later dit jaar weer groei. Daarbij rekent het bedrijf onder meer op een bijdrage van enkele grote infrastructuurprojecten in de Verenigde Staten. Afgelopen kwartaal was het bedrijf daar wat minder succesvol, vooral waar het ging om kleinere projecten.

‘De markt is er wel, maar we zien vertraging bij de beslissing van klanten om te investeren’, zei topman Eric Rondolat vrijdag in een toelichting op de cijfers.

Verder kampt Philips Lighting waar het de professionele markt betreft nog altijd met moeilijke economische omstandigheden in het Midden-Oosten en Turkije. In Europa en China daarentegen zijn de prestaties ‘vrij sterk’, aldus Rondolat.

gloeilampen

De winstgevendheid verbeterde op alle fronten. Ook de marge op gloeilampen viel ondanks de sterke omzetdaling iets hoger uit.

Het bedrijfsresultaat (ebita), geschoond voor eenmalige posten steeg met ruim 8 procent tot 174 miljoen euro. De nettowinst kwam uit op 73 miljoen euro, dat is meer dan een kwart hoger dan in het tweede kwartaal van 2016.

Rondolat zei tegen Bloomberg Television dat Philips Lighting met belangstelling kijkt naar de gloeilampendivisie van branchegenoot General Electric (GE).

Die werd vorige maand in de etalage gezet. Waar veel bedrijven geen brood meer zien in de verkoop van traditionele lampen, is Philips Lighting van plan daar tot het laatst mee door te gaan.

Wel worden gloeilampen steeds minder belangrijk. Philips Lighting haalt nu bijna twee derde van de omzet uit ledverlichting, een jaar geleden nog iets meer dan de helft. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.