Nummer drie van het Vaticaan verdacht van kindermisbruik: "Ik ben onschuldig"

De Australische kardinaal George Pell moet op 18 juli voor de rechter in Melbourne verschijnen. Hij staat terecht voor verschillende aanklachten van kindermisbruik toen hij priester was in de jaren 70, hij zou ook pedofiliezaken hebben toegedekt als kardinaal. Pell, die de financiën van het Vaticaan beheert en een van de topadviseurs van paus Franciscus is, ontkent de beschuldigingen met klem. Hij stopt zijn activiteiten in het Vaticaan tijdelijk om zijn verdediging op het proces voor te bereiden.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Kardinaal George Pell is de hoogste in rang in het Vaticaan die voor seksueel misbruik moet terechtstaan. Het is nog niet duidelijk voor welke feiten hij zich precies moet verantwoorden. “Er zij meerdere aanklachten van kindermisbruik uit het verleden, door verschillende personen ingediend”, zegt de gerechtelijke politie van de staat Victoria. Een slachtofferhulpgroep zegt dat er alvast twee veertigers bij zijn die zeggen dat ze als kind door Pell waren betast aan een zwembad.

"Ik ben onschuldig, de beschuldigingen zijn vals"

De Katholieke Kerk in Australië heeft eerder in een mededeling laten weten dat Pell alles ontkent en dat hij zal opdagen in het Gerechtshof in Melbourne op 18 juli om zijn naam te zuiveren. Pell zelf bevestigde dat vanmorgen tijdens een persconferentie op het Vaticaan.

"Ik kijk ernaar uit om mijn verhaal te kunnen doen in de rechtbank. Ik ben onschuldig, de beschuldigingen zijn vals. Het hele idee van seksueel misbruik verafschuwt mij", aldus de 76-jarige kardinaal. Hij klaagt aan dat hij tijdens het twee jaar durende onderzoek het slachtoffer geweest is van "onophoudelijke karaktermoord."

Pell heeft van het Vaticaan de toelating gekregen om zijn functies in het Vaticaan tijdelijk naast zich neer te leggen, zodat hij zich kan voorbereiden op het proces.

"Aanklacht kan Pell en de kerk in Australië schade berokkenen"

“In Australië waren ze aanvankelijk trots op Pell. Hij was de hoogste vertegenwoordiger in Rome. Maar deze aanklacht kan Pell en de Kerk nog meer schade berokkenen”, zegt onze correspondent in Australië Robert Portier.

“Sinds 2002 onderzoekt een zogenoemde ‘Royal Commission’ gevallen van seksueel misbruik in de Kerk. Die commissie is bijna klaar met haar besluiten. Uit de verhoren kwam naar voren dat de Katholieke Kerk vooral bezig was met het beschermen van haar eigen reputatie en onvoldoende steun verleende aan de slachtoffers."

"Kardinaal Pell had in 2016 moeten getuigen, maar zei dat hij te ziek was om vanuit Rome naar Australië te vliegen. Er werd toen al gefluisterd dat hij wilde vermijden om zelf te worden opgepakt, ook al zei hij in zijn video-getuigenis dat de Kerk rampzalige keuzes had gemaakt door misbruikte kinderen niet te geloven. Vorig jaar kwam hij zelf in het vizier als dader. Maar hij ontkende alles."

Paus Franciscus wacht op justitie

De rechtszaak is een kwalijke zaak voor Paus Franciscus. Die heeft altijd gezegd dat hij seksueel misbruik in de Katholieke Kerk niet zou toedekken. In de zaak Pell zei de Paus dat hij zou praten zodra het gerecht zijn werk heeft gedaan. Verschillende topfunctionarissen in het Vaticaan zijn bij de vorige pausen binnen de Kerk weggemoffeld of teruggeroepen naar Rome. Drie jaar geleden trad Paus Franciscus wel streng op tegen voormalig aartbisschop Josef Wesolowksi. Die was beschuldigd van seks met minderjarigen toen hij pauselijk gezant was in de Dominicaanse Republiek. Hij werd teruggeroepen naar Rome en gearresteerd maar hij stierf voor zijn proces zou beginnen.

Wie is de hooggeplaatste kardinaal George Pell?

Meest gelezen