Archeologische opgraving legt geheimen Leffinge bloot

Bij archeologische opgravingen in het centrum van het polderdorp Leffinge is veel meer naar boven gekomen dan verwacht. Er zijn vondsten gedaan die teruggaan tot de jaren 800. Een archeologenteam van de universiteit VUB en de gemeente Middelkerke gaven donderdag een kijkje bij de afronding van de opgravingen.

Toen de Oude Pastorij nabij de dorpskern werd neergehaald, onder meer uit veiligheidsredenen, bood dat een unieke kans voor archeologen om te gaan graven rond de grondvesten van het 17e-eeuwse gebouw. Er werd gehoopt om op een paar weken tijd wat huisraad te vinden uit die periode, maar er bleken zich meer geheimen te verschuilen.

"Al snel vonden we een tweede gebouwstructuur die dateerde uit 15e-16e eeuw. En we ontdekten onder meer een zegel en een soort juweel", aldus Dieter Tys van de VUB. "En onder het tweede gebouw vonden we tal van haardjes, wat wijst op metaalnijverheid die teruggaat tot het jaar 1.000."

En dat was niet het enige. Er werden ook vondsten gedaan van de rand van een kunstmatige heuvel, een zogenaamde terp, daterend van voor de komst van kustdijken. "We vonden verschillende lagen met loopvlakjes en kuilen met glas en metaal. Ook dat wijst op ambachtsactiviteiten, wat erop duidt dat Leffinge een handelscentrum met een niet onbelangrijke markt moet zijn geweest aan de kust. Wetenschappelijk betekent dit veel", besluit Tys.

De vondsten zullen volgend jaar tentoongesteld worden in Leffinge. De toekomst van de site is nog onduidelijk.

Meest gelezen