Moeite met links en rechts? Je bent niet de enige

© ss

Het overkomt je wel eens dat je links en rechts door elkaar haspelt? Je blijkt helemaal geen uitzondering te zijn volgens de Ierse dokter Gerard Gormley, verbonden aan de Universiteit van Belfast.

flb

In een opiniestuk in The Conversation laat dokter Gerard Gormley zijn licht schijnen op de fouten die mensen soms maken tussen links en rechts. Volgens hem slaat een groot deel van de bevolking bijvoorbeeld wel eens een linkse weg in terwijl je eigenlijk naar rechts moest. Vooral als het snel hoeft te gaan, komen mensen al eens in de problemen.

Volgens zijn onderzoek heeft 19,5 procent van de professors aan de universiteit en 26,2 procenten van de studenten het regelmatig, vaak of zelfs de hele tijd moeilijk om snel onderscheid te maken tussen links en rechts. Als een op vier professoren er zelfs mee te maken krijgt, is er helemaal niets om je over te schamen als het je nog eens overkomt.

De oorzaak van de verwarring is even eenvoudig als ingewikkeld, kiezen tussen links en rechts is namelijk een complex proces waarbij verschillende hogere hersenfuncties betrokken zijn. De beslissing tussen links en rechts stoelt namelijk op tast, geluid, visuele informatie, taalfuncties en geheugen. Uit het onderzoek blijkt ook dat vrouwen vaker fouten maken tegen links en rechts dan mannen. Een verklaring daarvoor zou zijn dat mannen van nature meer aanleg tot ruimtelijk inzicht hebben.

Dokter Gormley haalde de inspiratie voor zijn onderzoek dicht bij huis. Zich vergissen tussen rechts en links heeft meestal weinig gevolgen, maar soms kunnen die fouten wel cruciaal zijn zoals in de geneeskunde. Het zou niet de eerste keer zijn dat per ongeluk een verkeerd lichaamsdeel wordt geamputeerd. Om tot zijn onderzoeksresultaten te komen testte dokter Gromley dan ook medisch personeel onderhevig aan allerlei stressfactoren zoals telefoontjes en bliepende monitors terwijl ze beslissingen moesten nemen tussen links en rechts bij patiënten. Volgens Gromley waren de resultaten verbluffend en zorgde wat achtergrondgeluid soms al voor het maken van een verkeerde beslissing.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer