Direct naar artikelinhoud

Schaatsicoon Jaap Havekotte (102) overleden

Op 102-jarige leeftijd is gisteren Jaap Havekotte overleden. Dat meldt schaatsen.nl. De oud-schaatser verdiende wereldfaam als bedenker van de beroemde Viking-schaats, waarmee in 1972 alle wereldrecords werden gevestigd. Op de Viking-schaatsen werden meer titels en records behaald dan op welk ander merk ook.

Jaap Havekotte in 1977 met de Amerikaanse schaatslegende Eric Heiden en zijn zus Beth.Beeld ad.nl

In de jaren veertig van de vorige eeuw nam Jaap Havekotte, in de schaatswereld vooral bekend als 'Ome Jaap', meerdere keren deel aan het NK allround, dat toen nog op natuurijs plaatsvond. Aan de Elfstedentocht nam de in Diemen geboren Havekotte nooit deel, wel hielp hij schaatsers die materiaalpech hadden.

Na zijn schaatscarrière begon hij met Co Lassche in Amsterdam de Viking Schaatsenfabriek. Hij ging met Viking met succes de strijd aan met het toen heersende Noorse merk Ballangrud. Mede door de successen van Ard Schenk en Kees Verkerk op zijn ijzers stapte de wereldtop over op zijn schaatsen. De fabriek, die later verhuisde naar Almere, wordt inmiddels gerund door zijn zoon, Jaap Havekotte jr.

In zijn geboorteplaats Diemen werd in 2012 een straat naar Jaap Havekotte vernoemd.

Schaatsicoon Jaap Havekotte (102) overleden
Beeld anp