© Apple

Emoji snelst groeiende taal uit de geschiedenis

In het begin hadden emoji amper een betekenis en dienden ze enkel om tekstberichten op te leuken, maar die tijd lijkt nu voorbij. Britse wetenschappers vergeleken onlangs de emoji met hiëroglyfen. Daaruit blijkt dat de emoji zich veel sneller verspreiden dan hun voorgangers. Dat schrijft De Morgen.

DoJe

Emoji werden oorspronkelijk voornamelijk gebruikt door computernerds en tienermeisjes, maar tegenwoordig komen de tekstberichten steeds vaker voor in sms’jes, e-mails en op allerhande sociaalnetwerken. De Britse taalkundige Vyvyan Evans van Bangor University durft het zelfs een nieuwe taal te noemen. ‘Het is de snelst groeiende taalvorm uit de geschiedenis. De emoji verspreiden en ontwikkelen zich sneller dan bijvoorbeeld de Egyptische hiëroglyfen, die pas na een paar eeuwen gebruikelijk werden,’ vertelt Evans.

Freek Van de Velde, professor taalkunde aan de KU Leuven ontkent de populariteit van de emoji niet, maar volgens hem kan het geen taal genoemd worden. ‘In de strikte zin van het woord zijn emoji geen taal, wel een schriftsysteem, zegt hij. ‘Emoji vormen wen wel een volwaardig communicatiemiddel.’

Bedreiging

Volgens Van de Velde moeten de emoji niet als een bedreiging gezien worden. ‘Dat hoeft niet per se zo te zijn. Akkoord, als je een emoji gebruikt, heb je geen twintig synoniemen voor hetzelfde woord, maar niemand schrijft altijd en overal een emoji. Die gebruik je enkel in een bepaalde context,’ zegt Van de Velde. Sms-taal vol afkortingen wordt vaak ook als een bedreiging voor onze taal gezien, maar volgens de professor taalkunde kan er niet bewezen worden dat dat effectief zo is. ‘Ook die taal evolueert. Toen de sms ontstond, was het nog een heel karwei om met een beperkt aantal cijfertoetsen een volwaardig bericht te typen. Logisch dus dat fervente sms’ers hun toevlucht tot afkortingen zochten’, zegt hij. ‘Nu elke smartphone over een volwaardig klavier beschikt, zien we dat de sms’jes terug langer worden.’

Of de emoji in de toekomst nog populairder zal worden, is moeilijk te voorspellen. ‘Net als in het verleden hangt veel af van de technologie de voorhanden is,’ zegt Van de Velde nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer