© blg

Guy Luzon: ‘Ik bedank staf, spelers, supporters en voorzitter’

Guy Luzon, die maandagmorgen de spelersgroep van Standard meedeelde dat hij zijn taak als trainer neerlegt, heeft voor het eerst gereageerd op de website van de Rouches. ‘Ik bedank de voorzitter (Roland Duchâtelet, nvdr.), die in mij geloofde en me het enorme genoegen heeft verleend de coach van Standard te zijn’, zo liet de Israëliër optekenen.

vml

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

‘In eerste instantie zou ik mijn staf willen bedanken”, aldus de 39-jarige Luzon. ‘Gedurende heel mijn passage bij Standard was mijn staf mijn rechterhand. Ik bedank ook de spelers, die zich iedere minuut van onze veldslagen met hart en ziel gegeven hebben. Ook dank ik de supporters, die ons veel opwinding en geluk hebben gegeven. Tot slot bedank ik de voorzitter, die in mij geloofde en me het enorme genoegen heeft verleend de coach van Standard te zijn. Deze club is fantastisch. Veel succes.’

‘Luzon blijft actief binnen het netwerk van verwante clubs’

‘Het is met spijt dat onze club het einde van de samenwerking met Guy Luzon moet aankondigen’, zo staat op de clubwebsite te lezen. ‘Hij was de belangrijkste persoon achter het zeer goede seizoen 2013-2014, waarin onze club op de tweede plaats eindigde na een erg lang parcours op kop van het klassement. De onvermijdelijke logica van de negatieve sportieve resultaten heeft onze club en de Israëlische coach er echter toe gebracht de nodige conclusies te trekken.’

Luzon zal, aldus Standard, ‘actief blijven binnen het netwerk van verwante clubs’. Via Standard-voorzitter Roland Duchâtelet hebben de Rouches banden met tweedeklasser Sint-Truiden, het Engelse Charlton, het Duitse Carl Zeiss Jena, het Spaanse Alcorcon en het Hongaarse Ujpest.

Komt er een trainerswissel tussen Standard en STVV?

Nu Guy Luzon niet langer de coach meer is van de Rouches én hij in het netwerk van clubs lijkt te zullen blijven, circuleren er enkele namen binnen het netwerk van Standard-voorzitter Roland Duchâtelet. Eén van die namen is de huidige trainer van de Kanaries: Yannick Ferrera.

Ivan Vukomanovic, assistent van Luzon, neemt de trainingen voorlopig over bij Standard, in afwachting van de komst van een nieuwe coach.

De positie van Luzon was onhoudbaar geworden na de gebeurtenissen van zondagavond. De competitiematch op Sclessin tegen rode lantaarn Zulte Waregem werd toen bij een 1-2 stand in de 90e minuut stopgezet door de scheidsrechter nadat misnoegde thuissupporters voor de tweede keer stoeltjes op het veld hadden gegooid. Voor en tijdens de match werd door de Luikse fans ook al nadrukkelijk om het ontslag van Luzon gevraagd. De Luikenaars staan met 12 op 30 voorlopig op een teleurstellende elfde plaats in de Jupiler Pro League.

‘Wij veroordelen amokmakers ten stelligste’

Standard heeft ook gereageerd op de incidenten die zondag tot het vroegtijdig stopzetten van de wedstrijd. ‘Wij veroordelen ten stelligste de houding van de personen die de incidenten hebben veroorzaakt’, zo luidt het op de clubwebsite. ‘Onze club riskeert met een 0-5 forfaitscore te verliezen en een match achter gesloten deuren te moeten spelen. Overigens staat deze straf los van eventuele vervolgingen die zouden ingesteld worden jegens geïdentificeerde personen die strafbare feiten hebben gepleegd...’

Guy Luzon stapt zelf op als trainer van Standard

© PN

Luzon© PN

1 / 2
thumbnail:
thumbnail: Luzon

Guy Luzon is niet langer trainer van Standard. De Israeliër heeft maandagavoormiddag afscheid genomen van zijn spelersgroep. Hij stapt zelf op. Assistent Vukomanovic neemt zodadelijk de maandagtraining voor zijn rekening. 'Luzon blijft wel actief binnen het netwerk van de partnerclubs van Standard', melden de Rouches op Twitter.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

De positie van Luzon was onhoudbaar geworden na de zondagmiddagwedstrijd tegen Zulte Waregem. Die werd bij een 1-2-achterstand in de 89ste minuut gestaakt nadat hooligans van de Rouches stoeltjes op het veld hadden gegooid (bekijk de video hier). De achterban van Standard schreeuwt al weken om het ontslag van de Israelische coach. Standard staat pas op de elfde plaats in het klassement en kon nog maar drie van zijn elf matchen winnen. Luzon houdt nu de eer aan zichzelf en stapt op. Hij blijft wel actief binnen het netwerk van Standard. Via voorzitter Roland Duchâtelet hebben de Rouches banden met tweedeklasser Sint-Truiden, het Engelse Charlton, het Duitse Carl Zeiss Jena, het Spaanse Alcorcon en het Hongaarse Ujpest. Ook T3 Martane stapt samen met Luzon op.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bekijk hier de beelden van een tumultueuze ochtend op Sclessin:

Luzon coachte Standard sinds juni 2013. Hij greep met de Luikenaars vorig seizoen nipt naast de titel, die naar Anderlecht ging. Nadat een rist sterkhouders afgelopen zomer verdween, loopt het bij Standard dit seizoen met een zwakkere kern een pak minder. De Luikenaars staan voorlopig op een teleurstellende elfde plaats in de Jupiler Pro League met 12 op 30. Na afloop van de match tegen Zulte Waregem zat Luzon gisterenavond samen met voorzitter Duchâtelet. 'Ik heb nog een altijd een uitstekende relatie met Luzon. Het zou heel moeilijk zijn om op korte termijn een goede nieuwe trainer te vinden. Het komt er nu op aan om de situatie goed te analyseren', was achteraf het vage antwoord van de Standard-voorzitter.

Intussen gonst het al van de ­geruchten over een mogelijke opvolger. Standard zou volgens onze bronnen al contact hebben opgenomen met Mario Been. De Nederlandse ex-coach van Genk ontkende echter. ‘Ik heb nog niet met Standard gepraat, maar ik ben werkloos en sta open voor een nieuwe uitdaging’, klonk het. Guy Hellers is ook een kandidaat. De Luxemburger speelde van 1983 tot 2000 voor Standard en heeft pas zijn ­trainersdiploma behaald. Ook STVV-coach Yannick Ferrera wordt genoemd.

Ludo Vandewalle: 'De ­behandeling die Luzon nu krijgt, is overdreven'

'Wij zijn de laatste om te roepen dat de Jupiler Pro League met zijn vertrek een groot verlies zal lijden', analyseert Ludo Vandewalle, Chef Sport van Het Nieuwsblad Sportwereld. 'Behalve zijn overacting langs de lijn liet hij nooit een onvergetelijke indruk. De Israëliër wordt ook verantwoordelijk geacht voor het missen van de titel vorig seizoen. Dat kan. Maar de ­behandeling die hij nu krijgt, is overdreven.'

'Luzon kreeg na de leegloop deze zomer een zak met spelers, de meeste kwalitatief minder dan de vertrekkers, waar hij maar een ploeg moest van zien te boetseren. Sinds begin september, het moment dat Standard zijn kern eindelijk compleet had, hebben de Rouches niet veel vooruitgang geboekt. Dat kan Luzon worden aangewreven, maar ook niet te veel.' Lees de volledige blog van Ludo Vandewalle hier.

Luzon is al vierde coach die buitenvliegt

Luzon © Photo News

De trainerswals in het seizoen 2014-2015 in de hoogste voetbalklasse:

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

. 29 juli: KRC Genk beslist na amper één speeldag Emilio Ferrera te ontslaan. De Brusselaar wordt aan de deur gezet na 3-1 verlies bij KV Mechelen. Assistent Pierre Denier neemt over tot er een opvolger is aangeduid.

. 22 augustus: De Schot Alex McLeish wordt de nieuwe trainer van Racing Genk. Hij tekent een contract voor twee seizoenen.

. 31 augustus: De wegen van Lierse en Stanley Menzo scheiden. Lierse, dat op speeldag zes met 2-0 verloor bij Waasland-Beveren, zet de samenwerking stop na de magere vier op achttien in de competitie. Assistenten Alfons Arts en Daniel Simmes nemen voorlopig over.

. 5 september: De Sloveen Slavisa Stojanovic (44) is de nieuwe trainer van rode lantaarn Lierse. De opvolger van Stanley Menzo tekent op het Lisp een contract voor een seizoen en brengt Milos Kostic mee als assistent.

. 6 oktober: Cercle Brugge ontslaat Lorenzo Staelens wegens de tegenvallende resultaten. De Vereniging is met 9 op 30 veertiende in de JPL. De Ijslander Arnar Vidarsson, assistent van Staelens, komt in zijn plaats.

. 20 oktober: Guy Luzon neemt, daags na de stopgezette competitiematch tegen rode lantaarn Zulte Waregem (1-2), afscheid van Standard. De Israëliër geeft toe aan de druk van de supporters en legt zijn functie neer. Standard, pas elfde met 12 op 30, wordt voorlopig getraind door assistent Ivan Vukomanovic.

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL