Minder plaatsen bezet in pre-opvang: hoe komt dat?

De wachtrijen aan de Dienst Vreemdelingenzaken zijn minder lang en tegelijk zijn er plaatsen over in de pre-opvang in de WTC III-toren. Dat zou kunnen wijzen op minder asielzoekers, na de piek in september, maar er zijn nog verklaringen.

"Vorige nacht waren slechts 200 van de 720 bedden in de pre-opvang in de WTC III-toren beslapen", vertelt VRT-journaliste Katrien Vanderschoot. Mogelijk zijn een aantal anderen ondergebracht bij gastgezinnen, maar er zijn nog andere verklaringen. 

"We werken op zaterdag en zondag door en zo is er een vlottere doorstroming van dossiers. De beslissingen worden ook sneller genomen", aldus Geert De Vulder van de Dienst Vreemdelingenzaken. "Anderzijds hebben de EU-lidstaten ook bijkomende maatregelen genomen waardoor de doorstroming vanuit die landen gedaald is."

België behandelt voorlopig geen dossiers meer van Irakezen. Hun aantal is de voorbije maanden van 130 naar 78 gedaald. De Dienst Vreemdelingenzaken en het Rode Kruis waarschuwen wel dat het tij elke dag kan keren. Het aantal plaatsen in de pre-opvang in de WTC III-toren wordt daarom niet verminderd.

Meest gelezen