© AFP

FIFA schorst Platini én Blatter, UEFA zet Fransman alsnog op non-actief

De Ethische Commissie van wereldvoetbalbond FIFA heeft FIFA-voorzitter Sepp Blatter en UEFA-voorzitter Michel Platini geschorst voor 90 dagen. Tijdens die periode mogen zij het hoofdkantoor van de FIFA én geen enkel voetbalstadion betreden. Ook de eerder al opzijgeschoven Jérôme Valcke, secretaris-generaal van de FIFA, moet 90 dagen op het strafbankje. De Zuid-Koreaan Chung Mong-Joon, kandidaat-opvolger van Blatter, wordt zelfs voor zes jaar geschorst. Het Uitvoerend Comité van de Europese voetbalbond UEFA liet aanvankelijk weten achter voorzitter Michel Platini te blijven staan, maar meldde later toch dat Platini voorlopig geen officiële taken meer zal uitvoeren als voorzitter van de Europese voetbalbond.

jvh, dgs

De schorsing van Blatter, Platini, Valcke en Chung gaat met onmiddellijke ingang in. Ze mogen in die periode niet deelnemen 'aan alle voetbalgerelateerde activiteiten, nationaal of internationaal'. De schorsingen kunnen daarna nog eens verlengd worden met 45 dagen. 'We nemen deze beslissingen op basis van de onderzoeken die op dit moment worden uitgevoerd door onze onderzoekers', verklaarde de Etisch Commissie haar beslissing. Er kan nog wel beroep aangetekend worden tegen de schorsing.

Het rijk van FIFA-voorzitter Sepp Blatter lijkt zo helemaal uit. Eind februari 2016 is zijn termijn sowieso voorbij, maar intussen wordt hij dus drie maanden geschorst door zijn eigen organisatie. De verkiezing van een nieuwe FIFA-voorzitter wordt zo een open race, aangezien ook het blazoen van Platini en Chung door hun schorsing besmeurd is.

Vicevoorzitter neemt voorlopig over

De Kameroener Issa Hayatou neemt voorlopig de taken van Blatter als voorzitter over. De 69-jarige Hayatou is de oudste vicevoorzitter bij de FIFA en volgens de statuten moet hij voorlopig overnemen.

Hayatou is al sinds 1988 voorzitter van de Afrikaanse Voetbalconfederatie (CAF) en trad twee jaar later ook toe tot het Uitvoerend Comité van de FIFA. Ook de Kameroener is echter geen onbesproken figuur binnen de Wereldvoetbalbond. In het verleden werd hij gelinkt aan corruptie met televisierechten voor het WK, beschuldigingen die hij altijd ontkend heeft.

Advocaat: 'Blatter wil onschuld bewijzen'

'De Ethische Commissie heeft de ethische en disciplinaire code van de FIFA niet gevolgd. Zij hebben mij geen kans gegeven om uitleg te geven bij de feiten', liet Sepp Blatter donderdag via zijn advocaten Lorenz Erni en Richard Cullen weten nadat de Zwitser een schorsing van negentig dagen had gekregen.

'Voorzitter Blatter was teleurgesteld dat de Ethische Commissie zijn eigen disciplinaire code niet volgt, waarin staat dat hij de kans zou moeten krijgen om gehoord te worden. Bovendien heeft de Ethische Commissie zich voor deze beslissing gebaseerd op foutieve interpretatie van de onderzoeksdaden in Zwitserland. Het Zwitserse gerecht heeft weliswaar een onderzoek geopend, maar legt de voorzitter niets ten laste', klonk het in de mededeling van Blatters advocaten. 'In feite zullen de aanklagers zelfs wettelijk verplicht zijn om hun zaak, die amper twee weken oud is, te laten vallen als ze niet voldoende bewijs vinden. Voorzitter Blatter kijkt uit naar de kans om te bewijzen dat hij betrokken was bij geen enkele wantoestand.'

Blatters adviseur Klaus Stöhlker vertelde dan weer aan de Britse openbare omroep BBC dat de rol van de Zwitser nog niet uitgespeeld is. 'Hij zal op tijd terug zijn om het FIFA-congres in 2016 te organiseren. Dit is niet het einde. Het is jammer dat hem dit moet gebeuren na veertig jaar in het voetbal, maar hij zal het laatste woord hebben', voorspelde Stöhlker.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Blatters advocaat Richard Cullen liet aan het Duitse persbureau DPA weten in beroep te gaan tegen de beslissing van het ethisch comité.

Zwitsers strafrechterlijk onderzoek

Gisteren bracht Sky Sports al het nieuws naar buiten dat FIFA-hoofdonderzoeker Cornel Borbely zo'n schorsing eiste, waarna Klauss Stohlker, een voormalige adviseur van Blatter, bevestigde dat de schorsing eraan zat te komen. Vandaag bevestigde de Duitse rechter Hans-Joachim Eckhert, voorzitter van de ethische commissie, dan die schorsing.

Die is uiteraard het gevolg van het strafrechtelijk onderzoek naar de 79-jarige Blatter dat de Zwitserse autoriteiten twee weken geleden openden. Dat kwam er onder andere vanwege een verdachte betaling van 2 miljoen Zwitserse frank in 2011 aan UEFA-voorzitter Michel Platini, die voorlopig nergens van beschuldigd wordt. De druk op de Zwitser nam daardoor immens toe. Coca-Cola en MacDonald’s, grote sponsors van de FIFA, zeiden vorige week al dat hij beter meteen zou opstappen.

Platini: 'Kwaadaardige poging om mijn reputatie te besmeuren'

Ook Michel Platini kreeg een schorsing van negentig dagen. De Franse oud-voetballer zit al sinds 2002 in het Uitvoerend Comité van de FIFA, waar hij één van de acht vicevoorzitters is. Bij de UEFA zullen zijn taken worden overgenomen door de Spanjaard Angel Maria Villar, de eerste vicevoorzitter. Villar vervangt Platini dus ook bij de loting voor het EK 2016, op 12 december in de Franse hoofdstad Parijs.

Zijn schorsing betekent echter niet meteen dat hij ook een kruis moet maken over zijn kandidaat-voorzitterschap bij de FIFA. 'De Verkiezingscommissie van de FIFA moet daarover nog oordelen', verduidelijkte Andreas Bantel, woordvoerder van de Ethische Commissie, aan het Franse persagentschap AFP.

Platini zelf liet al voor de officiele bevestiging van de schorsing weten dat hij alle aantijgingen zou weerleggen, en dat hij het papierwerk voor een kandidatuur als FIFA-voorzitter al heeft ingediend: 'Dit bewuste lek - dat kwaadaardig is van natuur en op onaanvaardbare wijze naar buiten is gekomen - is in feite gewoon een poging om mijn reputatie te besmeuren', aldus Platini. 'Ik heb me altijd gedragen met eerlijkheid, moed en openhartigheid, en ik zal niet stoppen alvorens de waarheid bekend is. Niemand mag twijfelen aan mijn vastberadenheid om dat doel te bereiken.'

'Ik verwerp ten stelligste alle beschuldigingen die tegen mij zijn gemaakt. Ze zijn opvallend vaag, dit heeft meer weg van een schijnvertoning', stelt Platini. 'Meer dan ooit ben ik vastbesloten mezelf te verdedigen tegenover alle relevante juridische instanties. Ik weiger te geloven dat dit een overhaaste politieke beslissing is. Een beslissing om iemand die al heel zijn een supporter is van het voetbal zwart te maken, of om mijn kandidatuur voor het FIFA-voorzitterschap te dwarsbomen.'

Illegale activiteiten

Valcke werd vorige maand dan weer op non-actief gezet omdat hij gelinkt wordt aan verscheidene illegale activiteiten. De 54-jarige Fransman is secretaris-generaal van de Wereldvoetbalbond sinds 2007. Hij was er al die jaren de rechterhand van Blatter, die zelf eerder zijn afscheid aankondigde na een rist schandalen. Valcke kwam vorige maand in het nieuws toen hij er door The New York Times van werd beschuldigd tien miljoen dollar aan smeergeld te hebben betaald bij de toewijzing van het WK 2010 aan Zuid-Afrika. Valcke ontkende de beschuldigingen, maar zijn naam viel ook in een onderzoek naar een zwendel in WK-tickets.

Voor Chung Mong-Joon is het FIFA-hoofdstuk in zijn leven helemaal afgelopen. Hij wordt voor zes jaar geschorst en kreeg bovendien een boete van 100.000 Zwitserse frank. De Zuid-Koreaan wordt ervan verdacht dat hij stemmen heeft gekocht voor het WK-bid van Zuid-Korea voor 2022.

'UEFA staat volledig achter Platini', toch op non-actief

De UEFA verspreidde donderdag een persbericht waarin het vertrouwen in Platini wordt uitgesproken. 'Het Uitvoerend Comité van UEFA drukt zijn volledige vertrouwen uit in UEFA-voorzitter Michel Platini en staat volledig achter hem', klonk het. 'De UEFA-voorzitter zal onmiddellijk alle nodige stappen ondernemen om de beslissing van de Ethische Commissie van FIFA aan te vechten, om zo zijn naam te zuiveren.'

UEFA wilde aanvankelijk dus het hoger beroep van Platini afwachten vooraleer actie te ondernemen. Later donderdagavond liet de Europese voetbalbond toch weten dat 'Michel Platini momenteel geschorst is en dat hij geen officiële taken zal vervullen zolang de schorsing duurt.' 'Om die reden woonde hij de bijeenkomst van het uitvoerend comité van de UEFA vandaag niet bij en heeft hij verscheidene officiële afspraken geannuleerd', klinkt het. Er is voorlopig geen opvolger aangeduid voor Platini. Op 15 oktober staat een crisisvergadering gepland bij de UEFA.

Op 26 februari kiest de FIFA officieel een opvolger voor Blatter.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer