Direct naar artikelinhoud
Charlottesville

Neonazisite Daily Stormer duikt weer op met Russische domeinnaam

Alles begon vrijdagavond in Charlottesville met de optocht van een nationalistische groepering.Beeld AP

De beruchte neonazisite Daily Stormer, die het vuur oppookte tijdens en na het geweld in Charlottesville, heeft Russisch onderdak gevonden. Google en GoDaddy, twee grote providers, hadden de domeinregistratie van de website ingetrokken.

Daily Stormer kwam onder vuur te liggen nadat ze het dodelijke slachtoffer van de aanslag in Charlottesville, Heather Heyer, door het slijk haalden. De vrouw werd een "dikke trut die profiteerde van de samenleving" genoemd. Een pak twitteraars klaagden deze "ranzige berichten" aan, waarop GoDaddy de site niet langer gebruik liet maken van zijn domein. Daily Stormer verhuisde snel naar Google, maar ook daar moesten ze al snel opkrassen.

Dark web

Toch hebben stichter Andrew Anglin, een notoir neonazi, en zijn kompanen alweer een nieuwe oplossing gevonden. Nadat ze ook bij een Chinese provider werden geblokkeerd, probeerden ze het op het dark web. Dit deel van het internet is verborgen voor zoekmachines en kan alleen via speciale browsers worden bereikt. 

Maar lang bleven de neonazi's dus niet verborgen: ze duiken nu op met een Russische domeinnaam en zouden voortaan te vinden moeten zijn op DailyStormer.Ru.