Direct naar artikelinhoud

Oekraïne opent onderzoek naar levering raketmotoren aan Noord-Korea

Oekraïne opent onderzoek naar levering raketmotoren aan Noord-Korea
Beeld afp

Kiev gaat een onderzoek voeren naar de mogelijke leveringen van Oekraïense raketmotoren aan Noord-Korea. Dat heeft president Petro Prosjenko vandaag bekendgemaakt. Volgens de president moet het onderzoek aantonen dat de beschuldigingen aan het adres van Oekraïne "ongefundeerd" zijn.

De Amerikaanse krant New York Times had maandag geschreven dat de verbazingwekkend snelle ontwikkeling van het Noord-Koreaanse raketprogramma te danken is aan illegale leveringen vanuit Oekraïne. Het staatsbedrijf Joezjmasj zou de motoren hebben geleverd voor de twee intercontinentale ballistische raketten die in juli succesvol getest werden door Noord-Korea. Het bericht zorgde voor heel wat ophef, niet in het minst omdat Oekraïne een bondgenoot is van de VS.

"Hoewel de beschuldigingen tegen Oekraïne absurd zijn, zullen we als een verantwoorde partner de informatie (...) zorgvuldig onderzoeken", meldt Porosjenko op zijn Facebook-pagina. "Daarom heb ik onmiddellijk bevolen (...) om een grondig en compleet onderzoek te voeren en om de conclusies over te maken binnen de drie dagen."

De president had in eerste reactie al ontkend dat er leveringen aan Noord-Korea zouden plaatsvinden. De president zegt dat het onderzoek nu zal "bevestigen" dat de beschuldigingen nergens op gebaseerd zijn. Voorts zal het onderzoek volgens hem ook toelaten om "de werkelijke bron en intenties" achter de "verzinsels" te achterhalen.