Direct naar artikelinhoud

Omgekeerde wereld in Chinese zoo: mensen in een kooi, leeuwen en tijgers lopen vrij rond

De omgekeerde wereld in een Chinese dierentuin: leeuwen en tijgers lopen er vrij rond, terwijl de bezoekers opgesloten zitten in een rondrijdende kooi. Als toemaatje mogen ze de hongerige dieren ook nog voeden.

"Toeristen mogen vlees of levende kippen naar leeuwen en tijgers gooien of appels naar beren", klinkt het op de Chinese nieuwszender CCTV News. "De angst stond echter op hun gezicht te lezen toen sommige dieren zelfs op de bus springen. Hier mag je echt geen zwak hart voor hebben."

Het aparte initiatief lokt uiteenlopende reacties uit. "Hersenloos en stom", klinkt het onder meer op sociale media. "Of vinden jullie het een goed idee om wilde dieren aan te leren dat voedsel uit vrachtwagens komt waar mensen in zitten?"

"Wat is hier mis mee?", vindt iemand anders dan weer. "Ik vind het wel leuk en vernieuwend. In vergelijking met gewone dierentuinen hebben deze beesten tenminste meer ruimte. En wilde dieren worden daar toch op dezelfde manier gevoed? Op die levende kippen na dan misschien."

Nuance hierbij: helaas leven ook deze leeuwen en tijgers niet in het wild. Ze zitten op hun beurt in een afgesloten zone, met speciaal aangelegde wegen voor de bus. En dat alles om de bezoekers een betere ervaring te bezorgen. Ook in Nieuw-Zeeland bestaat er trouwens een park dat dezelfde techniek toepast.

Hoe denken experts ter zake hier dan over? "Het concept lijkt positief, maar is die afgesloten ruimte wel groter of beter dan in een gewone zoo?", vraagt de manager van Born Free Foundation (een alom gerespecteerde dierenrechtenorganisatie; nvdr) zich af. "Als bezoeker heb je misschien een beter zicht, maar ik zie het voordeel voor de dieren niet. Gaan ze zich hierdoor meer inzetten voor de natuur of is het gewoon om de kick te doen?"