"Onrechtvaardige regering bereidt ongeziene achteruitgang voor"

De voorzitster van de Brusselse federatie van de PS, Laurette Onkelinx, heeft in haar 1 mei-toespraak uitgehaald naar de "zwakte en de onrechtvaardigheid van de federale regering". Ze hekelde ook het opkomende racisme en de islamofobie door de terreurdreiging en de aanslagen.

Die tendens is niet alleen merkbaar op het internet, maar ook op de arbeidsmarkt, die goed is voor 70 procent van de klachten bij het Centrum voor Gelijke Kansen. "Dat, mijnheer Jambon, zijn de feiten en geen fabels", zei ze.

"Alsof er een vloek over ons is neergedaald, gaan we gebukt onder een zwakke en onrechtvaardige regering", stelde Onkelinx. Terwijl Charles Michel zegt dat de bestaansreden van deze rechtse regering jobcreatie is, vallen vandaag de maskers af. Volgens de cijfers van Eurostat over de tewerkstellingsgraad in Europa is België samen met Finland het enige land waar die graad daalt. Maar de "taksen, taksen, taksen" zijn er wel, zei Laurette Onkelinx in Sint-Gillis.

Ze wees erop dat de onrechtvaardige regering van de MR en de N-VA er niet in slaagt om het begrotingstraject te volgen en de bestraffende maatregelen voor de gepensioneerden, werklozen en zieken versterkt. Ze hekelde ook de plannen van de regering om te raken aan de 38 urenweek, de periode die erkend wordt als nachtarbeid en de interimcontracten van onbepaalde duur.

Magnette: "Neen aan besparingen en liberalisme"

Voor Waals minister-president Paul Magnette (PS) moet Wallonië neen zeggen tegen de Europese Commissie die staat voor besparingen en liberalisme. Dat zei hij in zijn 1 mei-toespraak in Charleroi. Om tegen 2018 een begroting in evenwicht te hebben zou het gewest 700 miljoen euro moeten besparen, wat gevolgen zal hebben voor de steun aan onderzoek, de werkgelegenheid, het kindergeld, enzomeer.

"Dat zullen we niet doen", aldus Paul Magnette. Hij verwees ook naar het Waals Parlement dat onslang nog het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada (CETA) wegstemde. "We houden van onze publieke diensten, maar enkel neen zeggen volstaat niet", zei de minister-president.

Hij verwees naar de vernieuwingsoperatie van het partijprogramma van de PS (de "chantier des idéés"), die opgestart werd toen de PS federaal in de oppositie belandde. Dat voorziet onder meer een vermindering van de arbeidsduur om te komen tot een 32-urenweek, het samenvoegen van alle inkomsten bij de berekening van de personenbelastingen om kapitaal beter te belasten, en de veralgemening van de sociale rechten.

Di Rupo: "Regering gehoorzaamt aan de grote patroons"

PS-voorzitter Elio Di Rupo pleitte in zijn toespraak in Bergen voor arbeidsduurvermindering, de individualisering van de sociale rechten en het terugbrengen van het wettelijk pensioen op 65 jaar, met de vrijheid voor de werknemers om langer te werken indien ze dat willen. Di Rupo vroeg ook meer aandacht voor het fenomeen van burn-out.

Voorts haalde hij uit naar de regering van de MR en de N-VA, "die schaamteloos de rechten van de werknemers wil verminderen door de 45-urenweek in te voeren". De regering gehoorzaamt aan de "grote patroons", aldus de PS-voorzitter.

Minister-president van de Franse gemeenschap Rudy Demotte (PS) heeft tijdens zijn 1 mei-toespraak in Basècles (Henegouwen) opgeroepen om in het veiligheidsdebat andere thema's zoals diversiteit en samenleven niet te laten overschaduwen.

Meest gelezen