Luister naar

Spagaat bezorgt Tijs vijanden tijdens ramadan

Nieuws
EO-journalist Tijs van den Brink oogst met zijn programma Tijs en de ramadan kritiek van zowel rechts als links Nederland. ‘Ik wil in gesprek met mensen, maar weet niet als ik met iemand ga praten of er ook een verbond ontstaat.’
Marc Janssens
woensdag 28 juni 2017 om 21:11
Tijs van den Brink ging tijdens de ramadan in gesprek met moslims.
Tijs van den Brink ging tijdens de ramadan in gesprek met moslims. Ruben Timman

Hilversum

Heftige reacties heeft Tijs van den Brink gekregen op de eerste aflevering van Tijs en de ramadan. In dit EO-programma, waarvan nog twee afleveringen volgen, duikt de journalist in de wereld van de islam tijdens de ramadan. En dat heeft hij geweten. Op sociale media was de kritiek niet van de lucht. Enerzijds vinden mensen het niets dat Tijs zich inlaat met de islam en zelf vast. Anderzijds hebben ook moslims harde kritiek. Zij vinden dat het een typisch vooringenomen christelijk EO-programma is geworden, waarin moslims ter verantwoording worden geroepen. Alsof het christendom niets uit te leggen heeft.

islamoloog

Een van de stevige reacties komt van Anne Dijk. Zij wordt in het programma door Tijs geïntroduceerd als ‘bekeerd en dochter van een dominee’ en dat is tegen het zere been. Onder de titel ‘Ik ben jullie Bitch niet’ stelt zij op de website NieuwWij, die culturen en religies wil verbinden, dat de EO zich niet aan de afspraak heeft gehouden. Zij zou niet als bekeerde moslima, maar als islamoloog tips geven over hoe Tijs met moslims moet omgaan.

Die tips zijn overigens keurig te zien en als Dijk in beeld komt, verschijnt onder haar naam de titel islamoloog. Toch is Anne Dijk laaiend. Uit het hele programma blijkt volgens haar dat Tijs en de EO niet echt in moslims zijn geïnteresseerd, maar vooroordelen willen doorgeven. Zo wordt een 73-jarige vrouw uit Friesland die zich zorgen maakt over de dreigende dominantie van moslims in Nederland, in contact gebracht met een ontslagen imam. Deze erkent onder merkwaardig gelach dat afvallige moslims inderdaad de doodstraf kunnen krijgen.

Voor Anne Dijk is de introductie van deze ‘extremistische oud-imam’ typerend voor de EO. Al eerder had ze slechte ervaringen met de omroep. Een uitzending met haar van Het Vermoeden werd geschrapt, omdat dit programma het geluid van de protestantse kerkgenootschappen vertegenwoordigt en Dijk als moslima beter in een ander programma past.

De EO heeft zich inmiddels tegen de kritiek van Dijk verdedigd. In een open brief zegt eindredacteur Tenco van der Hee dat de omroep zich keurig aan de afspraken heeft gehouden. Dijk heeft het gedeelte in de aflevering waarin zij figureert vooraf gezien en zei op dat moment ‘het mooi te vinden dat deze kritische bejegening er in zit’.

En Tijs van den Brink zelf? Die zit in een zelfgekozen en wellicht onvermijdelijke spagaat. Wie de eerste aflevering bekijkt, ziet dat hij enerzijds open vragen stelt over wat de ramadan met mensen doet. Er komen moslims aan het woord die een vriendelijk beeld van zichzelf en hun geloof kunnen neerzetten. Maar tegelijk is Tijs van den Brink niet slechts een vriendelijk mens die gemakkelijk bij moslims over de vloer komt. Hij is ook de EO-journalist met kritische vragen. En de EO heeft ervoor gekozen deze twee rollen door elkaar te laten lopen. Dubbelhartig klinkt het dan in de kritiek, maar Tijs zegt dat hij zijn zorgen over de islam niet zomaar kan afzwakken.

middenpositie

In reactie op alle ophef heeft Tijs van den Brink een interview op Youtube gezet, waarin hij door collega-journalist Renze Klamer wordt bevraagd. Tijs van den Brink legt nog eens uit dat hij zowel geschrokken is van de islamofobie in Nederland als van wat bepaalde moslims zeggen. Juist deze middenpositie bezorgt hem ‘vijanden’ aan beide kanten. Hij wil immers niet alleen verbinden. ‘Ik wil in gesprek met mensen, maar weet niet als ik met iemand ga praten of er ook een verbond ontstaat.’

Moslims die slechts een vriendelijke dialoog en verbinding willen en geen kritische vragen, zullen niet overtuigd zijn. Ze zien in Tijs en de ramadan ‘de christelijke dominante witte man’, zoals Anne Dijk deze beschrijft, die geen gelijkwaardig gesprek durft aan te gaan. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.