Direct naar artikelinhoud
Video

2 doden en 6 gewonden na aanval met mes in Finse stad Turku

2 doden en 6 gewonden na aanval met mes in Finse stad Turku
Beeld Twitter, AFP

In de Finse stad Turku zijn vanmiddag 2 doden en 6 gewonden gevallen bij een aanval met een mes. De politie heeft een verdachte in het been geschoten en gearresteerd en vraagt iedereen om het gebied te vermijden terwijl ze op zoek is naar andere mogelijke daders. Ze heeft intussen twee dodelijke slachtoffers bevestigd, maar kan nog niet zeggen of het om een terreurdaad gaat.

De feiten gebeurden even na 16 uur in Turku, een stad in het zuidwesten van Finland. De slachtoffers zouden gevallen zijn op het centrale marktplein van de stad en het Puutorimplein, twee blokken daarvandaan. Volgens de krant Ilta-Sanomat zijn bij de gewonden zeker een man en vijf vrouwen, waaronder iemand met een kinderwagen. De politie zegt dat er geen kinderen bij de slachtoffers zijn.

Ooggetuigen zeggen een of meerdere schoten gehoord te hebben en er zou iemand op de grond gelegen hebben op het Puutorimplein. Volgens een reporter van de openbare omroep YLE ging het om een lichaam dat bedekt was met een laken.

De Zweed Kent Svensson (44) zag alles gebeuren en vertelde erover aan nieuwszender CNN. "Ik zag een man met een gigantisch mes rondlopen en mensen neersteken. Het was echt vreselijk. We zaten op een terras net naast het plein en hoorden een vrouw gillen toen de man opeens voor haar stond. Er was overal bloed."

Twitter bericht wordt geladen...

2 doden en 6 gewonden na aanval met mes in Finse stad Turku
Beeld afp

Twitter bericht wordt geladen...



Twee doden

De politie heeft intussen bevestigd dat er twee dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Ze is intussen ook gestart met de analyse van de beelden die de veiligheidscamera's genomen hebben op het centrale marktplein in de hoop meer te weten te komen over de identiteit van de dader of daders.

YLE citeert verder ook twee ooggetuigen die spreken van drie mannen die "Allahu Akbar" riepen en wegliepen van het plein. Er verschenen intussen ook al beelden op het internet van vluchtende mensen.

Twee doden
Beeld afp

De politie tweette kort na de feiten al dat er iemand opgepakt was. De arrestatie gebeurde om 16.20 uur. Het zou gaan om een man die in het been geschoten werd. Er volgden ook enkele tweets waarin getuigen en mensen die meer weten worden opgeroepen om zich te melden met informatie. Er is ook een tiplijn geopend.  (lees hieronder verder)

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

President Sauli Niinisto, premier Juha Sipilä, minister van Binnenlandse Zaken Paula Risikko en vicepremier Petteri Orpo hebben al contact gehad met elkaar naar aanleiding van de gebeurtenissen en volgen de zaak op, meldt de kanselarij van de president. Ook de Security Police - een inlichtingendienst die ook instaat voor de nationale veiligheid - wordt ingeschakeld.

Ontruimd
In Turku zijn de hoofdbibliotheek, een zwembad en een winkelcentrum ontruimd, zo melden YLE en nieuwssite Turun Sanomat. Op de luchthaven van Helsinki en de treinstations geldt een verhoogde politiewaakzaamheid. Volgens politiechef Seppo Kolehmainen zal er de komende maanden ook meer blauw te zien zijn op straat.

Politie voor het hoofdtreinstation van Helsinki.Beeld reuters
Op de luchthaven van Helsinki zijn agenten extra waakzaam.Beeld reuters
Twee doden
Beeld afp
Twee doden
Beeld afp
Twee doden
Beeld afp

Esther García on Twitter

Cuantas veces he paseado por esta plaza, por esta plaza hoy teñida de odio y violencia! #NOTENGOMIEDO #Turku #PrayForTurku