Eerste Europese Spelen starten over 100 dagen in Bakoe

Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, maakt zich op voor de allereerste Europese Spelen in de geschiedenis. Van 12 tot 28 juni zullen 6.000 atleten uit 50 Europese landen strijden in 20 verschillende sporten, waaronder 16 olympische. ‘Bakoe is er klaar voor en wil de wereld trakteren op een boeiend en innoverend sportevenement met olympische allurese’, zo zegt Belgisch delegatieleider Gert Van Looy in een persmededeling.

jvh

De Europese Spelen geven aan bepaalde atleten en teams de kans om er kwalificatie af te dwingen voor de Olympische Spelen in Rio van volgend jaar. Voor sommige sporten is de winnaar automatisch gekwalificeerd, bij andere sporten tellen de rankingpunten mee voor kwalificatie. Het gaat over twaalf sporten: atletiek, boksen, wielrennen, judo, worstelen, zwemmen, taekwondo, tafeltennis, schieten, boogschieten, triatlon en volleybal. België strijdt mee in al deze sporten, met uitzondering van atletiek (voorbehouden aan landen van de derde Europese liga) en worstelen. De vier niet-olympische sporten zijn basketbal 3x3, beachsoccer, karate en sambo.

Onder de deelnemende Belgische atleten wordt het onder meer uitkijken naar onze judoka’s (Charline Van Snick, Ilse Heylen, Dirk Van Tichelt en Joachim Bottieau), onze nationale volleybalteams, karabijnschieter Lionel Cox (zilver op de Spelen van 2012 in Londen) en tafeltennisser Jean-Michel Saive.

De Azerische organisatoren zetten in op 18 sportinfrastructuren. Eentje daarvan is het nationale stadion dat 65.000 toeschouwers kan herbergen. Om de plaatselijke bevolking bij de Spelen te betrekken en om de competities open te stellen aan een zo groot mogelijk publiek, besloot het organisatiecomité de prijzen van de tickets zo laag mogelijk te houden. Tickets zijn er al vanaf twee euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Atletiek