Direct naar artikelinhoud

Vermaarde pedagogiek hoogleraar keert niet terug bij Universiteit Leiden om verziekte sfeer

Spinozapremiewinnaar Marinus van IJzendoorn keert noodgedwongen niet terug bij de Universiteit Leiden. De directe aanleiding voor de breuk met de internationaal succesvolle hoogleraar is de verziekte werksfeer op het Instituut Pedagogische Wetenschappen, waarvoor de universiteit hem en twee van zijn collega's verantwoordelijk houdt.

Universiteit Leiden.Beeld ANP

Universiteit Leiden bevestigde begin deze maand dat er al langer 'signalen' zijn van een 'verziekt werkklimaat' bij pedagogische wetenschappen. Dit was reden voor de universiteit om onderzoek te laten doen door interim-wetenschappelijk directeur van de faculteit Sociale Wetenschappen, Eric Fischer. In zijn voor interne doeleinden bedoelde rapport, dat uitlekte, wordt pedagogiek hoogleraar Van IJzendoorn het zwaarst bekritiseerd.

Fischer adviseert Van IJzendoorn en een collega - de derde hoofdpersoon is inmiddels met emeritaat - 'zo spoedig mogelijk' te laten vertrekken. Zij zouden al twintig jaar lang een 'verziekt werkklimaat' veroorzaken. Dinsdag werd bekend dat de universiteit en Van IJzendoorn zijn overeengekomen dat hij zijn gezicht daar niet meer laat zien.

Angstcultuur en onveilige werksituatie

Van IJzendoorn blijft formeel in dienst tot aan zijn pensioen (mei volgend jaar), maar neemt vakantiedagen op. Hij antwoordde dinsdag niet op een mailverzoek om te reageren op zijn vertrek.

Marinus van IJzendoornBeeld Eric Ruys

Onderzoeker Fischer houdt de drie hoogleraren op het instituut grotendeels verantwoordelijk voor onder meer de angstcultuur, een onveilige werksituatie, intimidatie, kwaadsprekerij, ondermijnend gedrag, blokvorming, het ontbreken van gezonde mogelijkheden tot tegenspraak, een loopje nemen met de waarheid en het niet nakomen van afspraken.

Meer over Van IJzendoorn

Drie hoogleraren pedagogie voeren aan de Universiteit van Leiden een waar schrikbewind, werd begin juni bekend.

Van IJzendoorn maakte een bliksemcarrière met zijn 'gehechtheidstheorie'. Zijn studies - zoals die over het knuffelhormoon - halen regelmatig de pers. Een profiel van Marinus van IJzendoorn.