Sint-Lutgardisschool helemaal tegen de vlakte?

Wordt de Sint-Lutgardisschool - het Mortsels oorlogssymbool bij uitstek - alsook de gevel volledig of gedeeltelijk afgebroken? De vraag alleen leidt tot bijzonder grote verontwaardiging, maar de stad laat naar aanleiding van de verdere ontwikkeling van het parkgebied Oude God beide pistes wél onderzoeken.

Seppe Slaets

In april 1943 werd de school grotendeels platgebombardeerd door de geallieerden waarbij heel wat kinderen en leerkrachten om het leven kwamen. “We willen dat geïnteresseerde ontwikkelaars twee pistes bekijken: mét behoud van de gevel of een volledige nieuwbouw waarin fundamentele elementen bewaard blijven”, schetst burgemeester Erik Broeckx (N-VA). “We willen zeer omzichtig omspringen met de symbolische betekenis. Alleen is de vraag: tot waar zijn Mortsel én alle inwoners bereid financiële inspanningen te leveren om die hele gevel te bewaren?”

“Die gevel van Sint-Lutgardis mag onder geen beding tegen de vlakte. Wij zullen ons daar zeer hevig tegen verzetten en alles in de strijd gooien om deze te bewaren”, stelt Naranjo Decamps (Mortsel Anders) kordaat. “Dat zou ontzettend jammer zijn”, stelt ook Bruno Gastmans, de voorzitter van de Heemkundige Kring van Mortsel die vandaag met z’n lokalen in de kelder huist van de Sint-Lutgardisschool. “We vinden zelfs dat het een beschermd monument moet worden. De school staat voor de heropleving van Mortsel. Dit kan toch niet wijken alleen voor wat centen.”

Foto Dirk VAN DE VELDE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER