Moslima reageert op Westminster Bridge-foto: ‘Conclusies getrokken op basis van xenofobie’

© ISOPIX

Een foto van een moslima die op Westminster Bridge wandelde vlak na de aanslag in Londen, heeft islamofobische reacties uitgelokt. ‘Ik ben geschokt en verbijsterd’, reageert de vrouw.

nkdr, jvt

De foto toont een vrouw die naar haar smartphone kijkt op Westminster Bridge terwijl mensen rond een slachtoffer van de aanslag staan. Op Twitter en anti-islamblogs circuleerde de foto als bewijs dat de vrouw zich niets aantrok van de aanslag.

‘Ik ben gechoqueerd en verbijsterd over de manier waarop de foto van mij op sociale media is gedeeld’, reageert de vrouw. ‘Aan de personen die mijn gedachten op dat verschrikkelijke en stressvolle moment hebben geïnterpreteerd en becommentarieerd, wil ik niet alleen kwijt dat ik enorm aangeslagen was door het zien van de nasleep van een choquerende aanslag, ik moest ook afrekenen met de schok van mezelf op sociale media gedeeld te zien door mensen die niet verder konden kijken dan mijn kledij, die conclusies trokken op basis van haat en xenofobie.’

De moslima zegt dat ze verdriet, angst en bezorgdheid voelde, en voegt eraan toe dat ze met andere getuigen heeft gesproken om te weten te komen wat er juist gebeurd was en of ze kon helpen.

Fotograaf

Ook de fotograaf meldt dat de foto verkeerd geïnterpreteerd is en dat de vrouw er op een andere foto wel van streek uitziet. ‘‘ Op de andere foto in de reeks ziet ze er echt van streek uit, persoonlijk vind ik dat dat in beide foto’s het geval is’, vertelde fotograaf Jamie Lorriman aan ABC. ‘De mensen die haar op basis van deze foto aanvallen zijn selectief geweest.’ De man deelde ook de tweede foto om zijn punt kracht bij te zetten.

© ISOPIX

‘Ze wilde waarschijnlijk gewoon van de brug raken. Ik vind het zo erg voor de vrouw op de foto. Als ze dit gezien heeft, moet ze zich verschrikkelijk voelen.’

De fotograaf beschreef de sfeer na de aanslag als angstig en verschrikkelijk, maar zei ook dat er een ‘vreemdsoortig kalme atmosfeer heerste. Niemand was aan het schreeuwen of roepen.’

Selectief

Hoewel de vrouw heel wat haatberichten te verduren kreeg op sociale media, kwamen enkelen haar ook meteen te hulp. Zij wezen erop dat er ook foto’s zijn genomen van andere mensen die voorbijlopen, maar zij werden helemaal niet zo zwaar aangepakt als zij.