‘Chef betogingen’ reageert op aanval: “De sfeer was eigenlijk opperbest”

© if / belga

© if

© BELGA

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Honderden betogingen heeft hij op de teller, maar dinsdag raakte hij voor het eerst echt gewond. “Het was een fameuze patat op mijn kop, hé”, zegt de Brusselse hoofdcommissaris Pierre Vandersmissen. “Een patat die ik echt niet zag aankomen.” Met 24 hechtingen in het hoofd kijkt de ‘chef betogingen’ terug op de zware vuistslag die hij moest incasseren. “Ik zou opnieuw hetzelfde doen.”

pieter huyberechts, hannes cattebeke en dirk coosemans

Zijn familie probeerde hem gisteren tevergeefs te overtuigen. Om er na al die manifestaties in de vuurlinie definitief mee te stoppen. Eigenlijk wisten ze toen al beter, 24 hechtingen aan de linkerslaap of niet. Pierre Vandersmissen lacht. Natuurlijk gaat hij niet stoppen nu. Geen denken aan, want die betogingen leiden is zijn lang leven.

“De dokter heeft mij tot 1 juni werk­verbod gegeven.” Maar zodra hij mag, verzekert hij, zal hij opnieuw betogers proberen te overtuigen het gooien met hekken, stenen en rookbommen enigszins te beperken. Al tien jaar doet hij het werk met hart en ziel, tussen boeren die hem met melk overgieten of brandweermannen die hem onderspuiten met schuim.

“Eigenlijk was de sfeer dinsdagnamiddag opperbest”, vertelt hij. “Ik heb nog met enkele diehards gesproken die wilden vechten, maar eerlijk toegaven dat ze daarvoor met veel te weinig waren. Er werd onderhandeld, zonder dat het grimmig werd.”

De hoofdcommissaris werd geraakt door een stevige, onverwachte vuistslag van een ‘rode’ relschopper en verloor het bewustzijn. “Ze hebben mij verteld dat ik opnieuw bij bewustzijn kwam en op eigen houtje in de ziekenwagen ben kunnen stappen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen