ISIS-tieners planden aanslag op Antwerpen-Centraal

© rr

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De federale gerechtelijke politie van Antwerpen heeft een zeskoppige terreurcel opgerold die aanslagen wilde plegen in ons land. De zes waren allemaal nog tieners. Ze zouden hun orders rechtstreeks uit Syrië hebben gekregen.

Joris van der Aa, Jonathan Bernaerts en Sam Reyntjens

Vier meerderjarige tieners en twee minderjarigen. De Antwerpse terreurcel die gisteren met een reeks aanhoudingen werd opgerold, was bijzonder jong, maar daarom niet minder vastberaden. De jongeren, afkomstig uit Borgerhout en de Antwerpse wijk Het Kiel zouden een reeks aanslagen willen plegen. Eén in het station van Antwerpen, en ze speelden ook met het idee om een zelfmoordaanslag te plegen op drukke plaatsen. In chatgesprekken die door de antiterreurspeurders werden onderschept, spraken de jongeren vrijuit over “een knopke doen in het park”.

Het zijn die speurders die de tieners al maandenlang in de gaten hielden. Enkele maanden geleden hadden enkelen van hen namelijk al een poging gedaan om naar Syrië of Libië te reizen om er de rangen van ISIS te vervoegen. De Borgerhoutse jongens Adil E.M (19) en zijn neef Serja (17) werden zo begin maart onderschept in Turkije. Opgegroeid in een beruchte criminele familie, en geradicaliseerd door ISIS-aanhangers die rondhingen op de pleintjes .

Rekruteren

Gistermorgen vielen de speurders dan binnen op acht adressen in Antwerpen-Kiel, Borgerhout en Ternat. Bij de huiszoekingen werden geen wapens of explosieven aangetroffen. “De betrokken personen worden ervan verdacht mensen te willen rekruteren om naar conflictgebieden te gaan, waarschijnlijk Syrië of Libië”, zegt Eric Van der Sypt, woordvoerder van het federaal parket.

Volgens onze informatie stonden de leden van de groep in rechtstreeks contact met Antwerpse ISIS-strijders, onder wie kopstuk Hicham Chaib, alias Abu Hanifa al Belgiki, de chef van de religieuze politie in Raqqa. De orders voor de aanslagen zouden dan ook rechtstreeks uit Syrië zijn gekomen. Hicham Chaib groeide zelf op in Borgerhout en was een van de vertrouwelingen van Sharia4Belgium-kopstuk Fouad Belkacem. Chaib haalde onlangs nog de wereldpers omdat hij in een IS-filmpje dreigde met aanslagen tegen België, waarna hij een vermeende spion eigenhandig executeerde.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen