België wapent zich tegen cyberaanvallen

België neemt maatregelen tegen cyberaanvallen op ons elektriciteitsnet, havens, kerncentrales, internetverkeer of andere kritieke infrastructuur. Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) laat sensoren plaatsen bij elke kritieke infrastructuur in ons land, bevestigt de topman van het CCB, Miguel De Bruycker, in De Tijd.

De sensoren moeten helpen om aanvallen op computersystemen te detecteren. "In sommige andere landen gebeurt zoiets via een black box", vertelt Miguel De Bruycker. "In zo'n black box zitten dan alle 'signaturen' van kwaadaardige programma's die bij de overheid bekend zijn. Als die opduiken, wordt de overheid rechtstreeks gewaarschuwd, zonder medeweten van het bedrijf."

"Maar in België hebben we, net als in de meeste andere landen, een ander model. De bedrijven zouden zo'n black box op hun systeem moeilijk aanvaarden. Daarom zullen we de bedrijven middelen geven om zelf sensoren te plaatsen. De bedrijven moeten belangrijke incidenten aan ons rapporteren. Dat is een liberalere aanpak, die we vanaf volgend jaar stap voor stap en sector per sector zullen uitrollen."

Daarnaast komt er ook meer personeel. Momenteel treedt de overheid via het Computer Emergency Response Team, dat nog maar een handvol medewerkers telt, alleen op bij incidenten. Vanaf 1 januari gaat het CERT echter op in het CCB, dat 24 cyberspecialisten mag aantrekken om de bedrijven die kritieke infrastructuur uitbaten in ons land, meteen op de hoogte te brengen van nieuwe bedreigingen en nieuwe beveiligingscampagnes.

De wet, die momenteel te weinig focust op de cyberbeveiliging van onze kritieke infrastructuur, wordt nog dit jaar aangepast. Momenteel bekijkt het CCB samen met het FANC hoe de cyberbeveiliging in de kerncentrales beter in wettelijke verplichtingen kan worden gegoten.

Meest gelezen