Direct naar artikelinhoud

Ministerie komt met zwarte lijst van zich misdragende diplomaten

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat elk jaar een lijst publiceren van ambassades en internationale organisaties waarvan het personeel zich ernstig heeft misdragen of de verkeersboetes niet betaalt. Ook wil het departement vaker de diplomatieke onschendbaarheid laten intrekken van buitenlandse diplomaten die in ons land flink over de schreef zijn gegaan. Daardoor kan het Openbaar Ministerie hen vervolgen.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (L) en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans

Bij ernstige strafbare feiten, zoals mishandeling of het veroorzaken van lichamelijk letsel bij rijden onder invloed, zal een verzoek tot opheffing van iemands immuniteit regel worden in plaats van uitzondering. Dat hebben de ministers Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) woensdag aan de Tweede Kamer geschreven. Als een land weigert de immuniteit in te trekken, zal het ministerie ernaar streven dat er een einde komt aan het verblijf van de diplomaat in Nederland.

Elke zomer zal het overzicht van ambassades en internationale organisaties met wanbetalers verschijnen. Voorafgaande daaraan zal het ministerie hen aansporen de openstaande boetes en heffingen tijdig te betalen, zodat publicatie kan worden voorkomen. Buitenlandse Zaken overlegt met de gemeente Den Haag of ook de gemeentelijke boetes en heffingen kunnen worden gepubliceerd.

Verder is het mogelijk tankpasjes, waarmee diplomaten belastingvrij kunnen tanken, af te pakken. In dat geval moeten de wanbetalers bonnetjes bewaren en deze met formulieren voor teruggave naar de Belastingdienst sturen. Dat is een heel gedoe. In andere landen bleek dat dit een effectieve maatregel is, aldus de ministers.

Afghaanse diplomaat weg na ruzie
Timmermans ziet dan de harde aanpak werkt. Een Afghaanse diplomaat die is gestationeerd in Den Haag wordt namelijk teruggeroepen naar aanleiding van een vechtpartij eind vorig jaar. De Afghaanse ambassade heeft verder een schadevergoeding betaald aan het slachtoffer, liet hij vandaag weten.

De diplomaat heeft een Nederlander meerdere keren geslagen en diens auto beschadigd. Hij zal zijn gedwongen vertrek volgens Timmermans zeker als een straf zien. Zo wordt het ook in Kabul beschouwd, voegde hij eraan toe. De minister had liever gezien dat de zaak voor de rechter was gekomen.