Direct naar artikelinhoud
Update

Britse politie pakt achtste verdachte aanslag op

Britse politie pakt achtste verdachte aanslag op

De politie van Manchester heeft twee nieuwe verdachten gearresteerd in het kader van het onderzoek naar de aanslag in Manchester. Dat brengt het aantal verdachten op acht. Eerder was er ook een vrouw gearresteerd, maar die is inmiddels alweer vrijgelaten.

Een persoon werd opgepakt na huiszoekingen in Withington, een voorstad ten zuiden van Manchester. Een tweede persoon werd opgepakt in Manchester.

Ook gisteren arresteerde de politie verschillende verdachten. "Vanavond hebben we huiszoekingen gedaan op een adres in Nuneaton, Warwickshire en een man gearresteerd. De huiszoekingen hielden verband met de vreselijke aanslag van maandag in de Manchester Arena, maar het onderzoek evolueert erg snel en we behouden op dit ogenblik een open geest", klonk het iets voor middernacht op Twitter.

Zo'n anderhalf uur daarvoor had de politie met een gelijkaardige tweet meegedeeld een vrouw te hebben gearresteerd in het noorden van Manchester, ook na huiszoekingen. De vrouw werd in loop van deze ochtend opnieuw vrijgelaten. In het Engelse Wigan werd eerder op de avond ook al een andere persoon gearresteerd in verband met het onderzoek naar de aanslag. Het gaat om een man "in het bezit van een pakket dat we nu onderzoeken", zegt de politie.

Bommenmaker
Eerder op de dag hadden de speurders in het zuiden van Manchester al drie verdachten opgepakt die in verband worden gebracht met de zelfmoordaanslag. Dat meldt de BBC. Nog volgens de BBC is de verdachte die gisteren werd opgepakt de broer van dader Salman Abedi. De politie wil dat echter niet bevestigen. Het gerecht maakt jacht op een mogelijke bommenmaker, meldt SkyNews.

In totaal werden in het kader van het onderzoek nu al zes mannen en een vrouw gearresteerd in het Verenigd Koninkrijk. Zij blijven in voorarrest zitten voor ondervraging. De zevende arrestatie is de eerste die buiten de regio van Manchester verricht werd.

Tripoli
De vader en de broer van de vermoedelijke dader Salman Abedi werden in de Libische hoofdstad Tripoli gearresteerd, zo bevestigde een woordvoerder van de Libische veiligheidsdiensten aan het Franse persagentschap AFP. "Na de arrestatie van Hachem, de broer van Salman Abedi, in het ouderlijk huis in Tripoli, werd ook zijn vader Ramadan Abedi thuis gearresteerd", klonk het. De broer zou verklaard hebben net als zijn broer lid te zijn van Islamitische Staat, en in de voorbereiding van de aanslag in het Verenigd Koninkrijk verbleven te hebben.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Eerder op de dag had de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Amber Rudd, al gezegd dat de terrorist waarschijnlijk niet alleen handelde en dat hij "gekend" was bij de inlichtingendiensten. Gisteren werd ook al een man opgepakt in het kader van het onderzoek naar de door IS opgeëiste aanslag, waarbij 22 mensen zijn omgekomen en 59 anderen gewond raakten.

In Groot-Brittannië geldt sinds gisteravond het maximale dreigingsniveau, wat betekent dat er nog meer aanslagen kunnen plaatsvinden. Dader Salman Abedi (22), een Brit van Libische origine, had "bewezen" banden met IS en is "zonder twijfel" in Syrië geweest, aldus de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb vandaag op BFMTV. Hij beroept zich daarvoor op Britse onderzoekers, maar zijn Britse collega Rudd zei dat banden met IS niet "bewezen" zijn.

Rudd gaf aan de Britse zender Radio 4 ook te kennen niet opgezet te zijn met de details over de aanslag die vanuit de VS gelekt werden. "Ik heb onze vrienden duidelijk gemaakt dat dat niet nog eens mag gebeuren."

Britse politie pakt achtste verdachte aanslag op
Britse politie pakt achtste verdachte aanslag op