Lunch Gardenrestaurants blijven dicht vandaag

De meeste Lunch Gardens waren vandaag gesloten door een 24 urenstaking. Enkel een twintigtal restaurants met een zelfstandige uitbater of bij een tankstation zijn wel open. De vakbonden willen met de staking protesteren tegen de plannen van de directie om de loon- en arbeidsvoorwaarden van het personeel bij te schaven. Morgen zouden alle restaurants weer gewoon open zijn. De directie heeft weinig begrip voor de staking.
BELGA/KRAKOWSKI

De directie van Lunch Garden kondigde de voorbije week al aan zich meer "conform de markt" te willen positioneren, en daarvoor zijn hervormingen van de loon- en arbeidsvoorwaarden nodig. De top van het bedrijf denkt onder meer aan langere openingsuren en flexibeler inzetbaar personeel.

De vakbonden wilden met de 24 urenstaking vandaag een duidelijk signaal geven. "Voor ons zijn de nieuwe plannen onaanvaardbaar, vooral het gegeven dat onze mensen zeer polyvalent moeten gaan werken. Plots moeten werknemers extra taken gaan vervullen, hoewel er duidelijke afspraken zijn over de taakverdeling en er ook opleidingen worden voorzien. Het lukt gewoon niet om zomaar alles te doen. Bovendien wordt er nog meer flexibiliteit gevraagd. Mensen moeten tot 11 uur per dag werken. Dat is rechtstaand werk, en dus niet te onderschatten", zegt Rudi Schwarz van de christelijke vakbond.

Morgen zouden alle restaurants weer open moeten zijn. In totaal heeft Lunch Garden in ons land 74 restaurants, waarvan er 24 een zelfstandige uitbater hebben of zijn ondergebracht bij een Total-tankstation.

Directie: "Staking is onbegrijpelijk"

De directie van de restaurantketen heeft weinig begrip voor de staking. "Er is afgesproken om opnieuw te praten, de datums hiervoor zijn geprikt", zegt algemeen directeur Annick Van Overstraeten.

De directie vindt haar eisen ook niet overdreven. "Ik wil werkzekerheid garanderen voor de 1.280 werknemers", zegt Van Overstraeten. "Alles wat we vragen, is om de restaurants tot 22 uur te kunnen openhouden en wat meer flexibiliteit en polyvalentie."

De gesprekken tussen vakbonden en directie hervatten op 7 mei.

Meest gelezen