Politievakbond gaat verkeer anderhalf uur lam leggen uit protest

De liberale vakbond VSOA van de politie plant op vrijdag 12 december een grootschalige actie tussen 7 en 8.30 uur, in de ochtendspits dus. De ‘stiptheidscontroles’ waartoe VSOA oproept, kunnen volgens de bond ‘ongemakken en files veroorzaken’. VSOA protesteert met deze actie tegen het uitblijven van een oplossing voor de pensioenregeling bij de politie.

De vakbond vraagt 'aan alle collega’s - die dag met dienst belast - om op alle verbindingswegen, stiptheidscontroles uit te voeren.' Met verbindingswegen worden zowel de luchthavens, spoor, zeehavens, lokale verkeersassen en autosnelwegen bedoeld. 'Mogelijk kunnen deze stiptheidscontroles ongemakken en files veroorzaken, maar we zullen enkel onze job doen in het kader van de veiligheid van de weggebruikers', aldus de liberale politiebond in een persmededeling vrijdag.

Het ongenoegen van de politievakbond heeft te maken met het dossier van de politiepensioenen. 'Het is duidelijk dat de overheid het signaal van de personeelsleden, die hun ongenoegen met 14.000 hebben laten blijken in de straten van Brussel, niet heeft begrepen', aldus VSOA. 'Het is ook duidelijk dat de overheid de vraag om een specifiek pensioenstatuut voor de politie, omwille van het specifiek en gevaarlijk beroep, totaal negeert.'

VSOA voegt er nog aan toe dat 'binnenkort opnieuw een boeteloze periode zal worden aangekondigd.

Politievakbond wil verkeer plat op 12/12

Tussen al de komende stakingen door blijft ook de politie actie voeren. De politievakbonden willen op vrijdag 12 december het hele land platleggen tijdens de ochtendspits. Tussen half acht en acht uur willen ze stiptheidscontroles uitvoeren op grote verkeersassen, in de luchthaven, op het spoor en in de havens. In de kerstvakantie plannen ze ook nog een boetevrije week. De agenten protesteren tegen langer werken.

Truckers sluiten blokkades niet uit in

© wim kempenaers (wkb)

De vakbonden bij het wegtransport schakelen een versnelling hoger in de strijd tegen sociale fraude. Als de regering tegen het voorjaar geen werk maakt van de strijd tegen sociale fraude, dan dreigen hardere acties.

Blokkades en het bezetten van kruispunten worden daarbij, als laatste redmiddel, niet uitgesloten. Dat zegt Jan Sannen, algemeen sectorverantwoordelijke van ACV Transcom.

De vakbonden bij het wegvervoer strijden al jaren tegen sociale dumping en sociale fraude in de sector. Door de dumpingpraktijken gingen de voorbije jaren 8.000 banen verloren, aldus het ACV. De vakbonden vragen dat er eindelijk een einde komt aan de wantoestanden. 'We hebben lang genoeg gewacht. Het wordt hoog tijd dat er iets gebeurt', aldus Sannen.

‘Zware acties’

Concreet zal het ACV - en het roept de andere vakbonden op hen daarin te volgen - al in januari starten met het viseren van transportbedrijven die werken met postbusbedrijven. Dat kan gaan van het informeren van personeel tot bedrijfsblokkades.

Daar stopt het niet mee. De vakbond viseert ook de regering. 'Het werk van voormalig staatssecretaris voor fraudebestrijding John Crombez moet worden voortgezet. We vrezen dat de nieuwe regering die strijd niet met hetzelfde elan zal voorzetten.' Als de regering tegen het voorjaar geen gehoor geeft aan de eisen van de vakbonden om de fraude concreet aan te pakken, dreigen zware acties. 'Dat kan leiden tot mogelijk dagenlange blokkades of het bezetten van belangrijke kruispunten', aldus Sannen.

Los daarvan gaan de transportvakbonden ook deelnemen aan de provinciale en nationale acties van het vakbondsfront tegen de besparingen. Er wordt daarbij niet opgeroepen tot het blokkeren van snelwegen. Veiligheid primeert, aldus de vakbond daarover.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen