Jaap Van Rennes denkt aan wijnpers op rotonde

Jaap van Rennes van het Wijnkasteel in Genoelselderen stelt een oude wijnpers ter beschikking om op de nieuwe rotonde tussen Tongeren en Riemst te plaatsen. Dat doet hij in samenspraak met Marc Leesen en Steven Coenegrachts van Open Vld. “De pers moet de toeristische poort worden voor iedereen die Riemst binnenrijdt”, zegt Coenegrachts.

Gerben Smeets

Het Wijnkasteel in Genoelselderen ontvangt jaarlijks 500.000 bezoekers en de interesse nam het voorbije jaar nog toe dankzij de fictiereeks Zuidflank, waarvan een groot deel werd opgenomen op het domein van Jaap van Rennes. “De reeks bezorgde ons een grote respons. Via vtm komen uit alle hoeken van België bezoekaanvragen binnen. Daarnaast zien we veel middelbare schoolkinderen uit België en Nederland. Die schoolbezoeken kaderen in hun algemene ontwikkeling”, zegt van Rennes, die in maart 81 jaar wordt en samen met dochter Joyce nog uitbreidingsplannen heeft. “Ons domein is momenteel 40 hectaren groot, waarvan 24 hectaren wijngaard is. De volgende jaren komen daar zes hectaren bij. In 2010 legden we alle export stil en sindsdien leveren we alleen nog in België.”

Visitekaartje

Coenegrachts stelt dat hij zich in Riemst geen betere toeristische troef dan het Wijnkasteel kan bedenken. “Het is het grootste wijndomein van België, dat zegt voldoende. Daarom zaten we met Jaap samen om te bespreken hoe we op de rotonde, die sinds oktober 2014 gebruikt wordt, kunnen refereren aan de wijnbouw. De rotonde ligt net op Tongers grondgebied, maar dat is voor ons geen probleem.”

“De pers bracht ik ooit mee uit Duitsland en dateert van voor de Tweede Wereldoorlog. De voorbije vijftien jaar stond die als decoratiestuk naast het kasteel”, vertelt van Rennes. “Met wat kleine opknap- en schilderwerken kan de pers rechtstreeks op de rotonde. Op die plek lag tot een half jaar geleden een wijngaardtalud van ons, maar die is door de werken aan de rotonde verdwenen. Dat vonden wij geen probleem, al zou een verwijzing naar het Wijnkasteel uiteraard wel een mooi visitekaartje zijn. In de Bordeaux en Bourgogne worden de wijndomeinen bijvoorbeeld gigantisch gepromoot als je er binnenrijdt.”

AWV

Ook Leesen ziet het als een opportuniteit. “Riemst bevindt zich tussen historische steden als Tongeren en Maastricht, dan moet je als gemeente unieke dingen hebben om je te profileren. Naast het Wijnkasteel zijn er nog de mergelgrotten en het fantastische complex onder de brug in Vroenhoven. Dat zijn bezienswaardigheden waarvoor mensen gerust enkele nachten in Riemst kunnen blijven. Als het gemeentebestuur het idee voorstelt aan het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), kan het verhaal een vervolg krijgen.”

Schepen van Mobiliteit Guy Kersten (CD&V) staat niet weigerachtig tegenover het initiatief. “Integendeel zelfs, het klinkt goed. We gaan het bespreken met de stad Tongeren. Als het nodig zou blijken, hebben we nog een alternatief: in de loop van 2016 komt er vlakbij een andere rotonde op het grondgebied van Riemst. Daar kan de wijnpers eventueel ook terecht, maar dat is niet het opzet. Het huidige voorstel heeft voorrang.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer