© AP

Sabotageplan rebellen rampplek onderschept

De Britse inlichtingendiensten hebben bewijs verzameld dat pro-Russische rebellen een plan hebben opgesteld om de rampplek van de Malaysia Airlines-vlucht MH17 te saboteren. Er zijn volgens Britse media bewijzen dat er wrakstukken van andere vliegtuigen op de plaats van de ramp zijn neergelegd. Ook zouden rebellen hebben gesproken over het verwijderen van lichamen van de plek van vliegramp.

sdv

Dat meldden de nieuwszender Sky News en de BBC woensdag. Er zou ook overleg zijn geweest om de zwarte dozen naar Moskou te sturen. De zwarte dozen zijn in inmiddels in bezit van de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

'Ik denk dat dit zal inspelen op de angst van veel mensen dat nog niet alle lichamen zullen worden teruggegeven, dat er geknoeid is met onderdelen van het vliegtuig om te proberen bewijzen te verbergen', aldus een verslaggever van Sky. 'Het is verschrikkelijk moeilijk geweest voor internationale onderzoekers om toegang te krijgen tot de plaats van de ramp.'

Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) hebben ook woensdag de plaats van de crash in het oosten van Oekraïne onderzocht. Ze werden begeleid door een vertegenwoordiger van Malaysia Airlines en twee ambtenaren van de Maleisische luchtvaartautoriteiten, deelde de OVSE mee. De experts namen foto’s van brokstukken van het vliegtuig en van persoonlijke bezittingen van de 298 slachtoffers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER